Hlavní obsah

Migranty postřílíme a ženy naženeme do koncentráků. Možná koaliční strana v Polsku budí hrůzu

Více než dva týdny před parlamentními volbami v Polsku je velmi pravděpodobné, že je potřetí za sebou vyhraje konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) vicepremiéra Jaroslawa Kaczyňského. Má však jediného možného koaličního spojence. Je jím radikální Konfederace, která se v průzkumech pohybuje mezi osmi a deseti procenty, ale jde z ní hrůza.

Foto: Profimedia.cz

Představitel polské strany Konfederace Janusz Korwin-Mikke

Článek

„Muže postřílet, ženy a děti nahnat do koncentračních táborů,“ prohlásil představitel Konfederace a poslanec Sejmu Janusz Korwin-Mikke na adresu migrantů, kteří se stále pokoušejí proniknout do Polska přes hranici s Běloruskem.

Přestože Korwin-Mikke veřejně pobízel ke zločinu, a dopustil se tak závažného trestného činu, v orgánech prokuratury ovládaných PiS to nikým ani nehnulo, komentoval jeho výroky týdeník Polityka.

Podobná extremisticky laděná prohlášení zaznívají i od dalších čelných představitelů Konfederace.

Kaczyńského PiS v průzkumech vede před Tuskovou partají

Evropa

„Ačkoli PiS i Konfederace popírají, že by po volbách mohly spolupracovat, málokdo jim to věří. Konfederace totiž dělá vše pro to, aby se dostala do vlády,“ napsal autor komentáře Adam Szostkiewicz.

Spojuje je nenávist k EU

Dodal, že společným jmenovatelem spolupráce obou stran je například nenávist k EU, ale existují i další oblasti, kde se Konfederace s Kaczyňským snadno dohodne.

Jak by na to reagovala veřejnost včetně proevropsky smýšlejících sympatizantů PiS a Konfederace, to je jiná věc.

Podle červencového průzkumu agentury Social Changes až 74 procent Poláků podporuje členství své země v EU, zatímco jen 14 procent je proti a dvanáct procent nevyjádřilo žádný názor.

PiS v průzkumech si dlouhodobě udržuje šesti- až sedmiprocentní náskok před liberální Občanskou platformou (PO) Donalda Tuska.

Průzkum: Polská opozice má šanci získat ve volbách většinu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám