Hlavní obsah

Migranti z azylového domu v Solingenu začali vydělávat na příběhu vraha

Migranti z uprchlické ubytovny v Solingenu, kde žil vrah Issa al Hasan, který na městských slavnostech tři lidi ubodal a dalších osm zranil, si našli štědrý zdroj výdělku. Médiím nabízejí za peníze své příběhy s pachatelem, píše web týdeníku Focus.

Foto: Reichwein Christoph, ČTK

Speciální jednotky SEK prohledávají azylový dům v Solingenu, kde žil terorista, který na městských slavnostech ubodal tři lidi a dalších osm zranil.

Článek

„Neříkali jsme včera 500 eur (12 500 korun)?“ ptá se malý plešatý muž. Na sobě má tmavě modrou polokošili a krátké džíny. Představuje se jako alžírský manažer a skáče do řeči dalšímu obyvateli ubytovny, mimochodem také Alžířanovi. Ten redaktorovi týdeníku Focus popisuje, že v ubytovně na Goerdeler Straße žije teprve měsíc. Rozešel se s manželkou, a aby „neměl stres“, odstěhoval se ze společného bytu. Město mu přidělilo pokoj v 1. patře a vrah Issa al Hasan bydlel o patro výš než on, popisuje web týdeníku Focus.

Dál se nedostal. Muž, který se představil jako „alžírský manažer“, se zapojil do konverzace a nabízí „videa“ z vrahova pokoje, z operace SEK v noci na sobotu, kdy policie údajně odvedla nejméně jednoho muže z ubytovny, „a ještě mnohem více“. To vše za 500 eur. Když reportér Focusu odmítl, vydal se za dalšími médii.

Vrah ze Solingenu měl být z Německa vyhoštěn, ale skrýval se. Úřady mu poté udělily ochranu

Evropa

V neděli ráno byl v uprchlické ubytovně ještě klid. Z budovy vycházelo minimum lidí a v podávání informací byli obyvatelé ubytovny zdrženliví. „Tahle ubytovna mě děsí. O teroristovi jsem nic nevěděl,“ popisuje zdvořile Syřan Ali Khalaf. Zdůrazňuje, jak je „vděčný Německu, že mu pomohlo a přijalo ho“.

Ostraha dala jasně najevo, že neposkytne „žádné informace“ a žádost o rozhovor s vedoucím ubytovacího zařízení byla neúspěšná.

Středem zájmu se ubytovna stává v pondělí. Od rána se novináři s kamerami, mikrofony a poznámkovými bloky rozmisťují před pětipatrovým šedým domem. A obyvatelé ubytovny se předhánějí v nabídkách a poskytování informací, samozřejmě za poplatky.

Od smrti mě dělily jen vteřiny a dávka štěstí, popisuje oběť krvavého masakru ze Solingenu

Evropa

Alžířan Kadri popsal soukromé televizi za 70 eur, že si ho policie v noci spletla s pachateli a že jeho fotografie se objevila v médiích. Jeho žena a přátelé mu volali a ptali se, co se děje. V Solingenu žije už devět let, je ženatý s Němkou, zná „mnoho lidí“. S útočníkem osobně nemluvil, ale má prý video z jeho pokoje, za které chtěl 100 euro (2500 korun). Zda je jeho příběh pravdivý a co je na videu vidět, zůstává nejasné.

Nabízí se i Polák, který „byl podveden“ a přišel o byt, proto musí žít na ubytovně. Podle svých slov „je šťastný, když je odtamtud pryč“. Za peníze vypráví svůj zážitek, jak SEK zaútočila na ubytovnu a o byl v té chvíli na umývárně, kde musel zůstat dvě hodiny. Měl podle svých slov „příšerný strach“.

Někteří obyvatelé ubytovny jsou zdrženliví. „Znám Issu al H.,“ říká mladý Turek, který žije v domě na Goerdeler Straße. Také s ním „mluvil“, odmítl ale sdělit jakékoliv podrobnosti a mizel z dosahu kamer.

Masakr v Solingenu je začátek, Německo čeká mnohem větší hrůza, varuje expert

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám