Hlavní obsah

Microsoft: Na výpadku pracujeme

Aktualizováno

Americká softwarová společnost Microsoft se potýká s celosvětovým výpadkem svých služeb, který začal v noci na pátek SELČ. Problémy kvůli tomu hlásí světové aerolinky, banky nebo i média. Důvodem je podle českých IT odborníků nepovedená aktualizace softwaru společnosti Crowdstrike.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Logo společnosti Microsoft

Článek

K výpadku došlo v 18:00 (v pátek 00:00 SELČ). Microsoft uvedl, že si je výpadku vědom a že v současnosti přijímá „zmírňující opatření“. Problémy podle společnosti postihly cloudové služby v USA, které „ovlivňují několik jejích aplikací a služeb“.

Čeští IT oborníci k problémům konstatovali, že za výpadek může nepodařená aktualizace softwaru společnosti Crowdstrike, který je určen pro systém Windows. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost konstatoval, že analyzuje škody, které „způsobila chybná aktualizace EDR nástroje Crowdstrike Falcon Agent na operačním systému Windows v ČR.“ EDR (Endpoint Detection and Response) je nástroj pro zajištění bezpečnosti koncových bodů sítě, tedy jednotlivých počítačů či mobilů, přes které by se útočník mohl dostat do firemních infrastruktur.

Michal Bláha, zakladatel portálu Hlídač státu a poradce ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti), napsal, že chybu lze opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru.

Výkonný ředitel společnosti CZ.NIC Ondřej Filip v České televizi řekl, že nezvládnutá aktualizace Crowdstrike, která měla zvýšit bezpečnost, vyvolala nestabilitu Windows. To mělo kaskádovitý efekt na další globální počítačové systémy. Věří, že odborníci Microsoftu vyřeší základní problém ještě během dneška, dozvuky například kvůli ztrátě cenných dat ale možná potrvají déle.

V současnosti problémy hlásí letiště v Austrálii, Evropě i v Americe. Výpadky mají také banky, média nebo železniční společnosti, píše BBC. V ČR se s potížemi potýkalo pražské letiště Václava Havla, na odbavení muselo spustit náhradní systém.

Jednou z postižených aerolinek je i American Airlines, která uvedla, že za výpadkem stojí právě zmíněná společnost Crowdstrike, a nikoli tedy Microsoft.

Svět postihl výpadek IT systémů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám