Hlavní obsah

Mezinárodní zatykač? Ten můžu snadno obejít, vychloubá se Putin

Ruský vůdce Vladimir Putin prohlásil, že zatykač na jeho osobu vydaný Mezinárodním trestním soudem (ICC) je jednoduché obejít. Podle něho stačí, když se zemí, která je signatářem Římského statutu a která má povinnost jej na svém území zatknout, podepíše bilaterální dohodu. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Rozhodnutí tohoto druhu lze velmi snadno obejít. Stačí podepsat bilaterální dohodou – a je to. Jurisdikce ICC bude tímto omezena,“ prohlásil podle agentury Putin.

Mezinárodní trestní soud vydal na Putina a Mariju Lvovovou-Bělovovou, ruskou zmocněnkyni pro práva dětí, zatykač loni v březnu, a to za násilné deportace ukrajinských dětí, které jsou klasifikovány jako válečný zločin. Rusko, které podobně jako USA nebo Izrael není signatářem ICC, obvinění odmítá.

Ruský vládce se dále rozpovídal o tom, proč nepojede na summit BRICS do Brazílie, jenž se bude konat od 18. do 19. listopadu na okraj setkání skupiny G20.

Kdy bude konec války na Ukrajině? To je složité, přiznal Putin

Válka na Ukrajině

„S prezidentem Lulou mám skvělé, přátelské vztahy. Mám tam ale přijet záměrně, abych narušil normální práci fóra? Dobře víme, že i když vyloučíme ten ICC, všechny řeči se budou točit jen kolem toho (zatykače). Tím vlastně narušíme práci skupiny G20,“ vysvětluje Putin s tím, že pokud by Rusko s Brazílií podepsali bilaterální dohodu, nemusela by ho podle jeho názoru po příjezdu zadržet.

Šéf Kremlu také označil ICC za „málo respektovanou organizaci“, která „není univerzální“ a která „není nezávislá“.

Jednou ze signatářských zemí Římského statutu je Mongolsko, které Putin navštívil zkraje září. Ulánbátar ho ale tehdy nezadržel.

Medvěděv se vysmívá Západu kvůli Putinovi v Mongolsku

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám