Hlavní obsah

Mezinárodní trestní soud vydal zatykače na Šojgua a Gerasimova

V hledáčku Mezinárodního trestního soudu (ICC) se octl bývalý ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Kvůli obvinění ze spáchání válečných zločinů, jako jsou útoky na civilní cíle během ruské agrese na Ukrajině, na ně ICC vydal zatykač. Zařadili se tak po bok ruského prezidenta Vladimira Putina, na nějž ICC vydal zatykač už dříve v souvislosti s únosy dětí z okupovaných území Ukrajiny.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov a bývalý ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Ukrajina zatykače na Šojgua a Gerasimova, o nichž tribunál informoval na svém webu, přivítala. Rusko je podle agentury TASS označilo za „bezvýznamnou součást hybridní války Západu“. Ruská bezpečnostní rada, jejímž je nyní Šojgu šéfem, pak neopomněla zdůraznit, že „jurisdikce ICC se na Rusko nevztahuje“.

Šojgu a Gerasimov čelí podle ICC obviněním z útoků na civilní objekty a také obviněním ze zločinů proti lidskosti.

„Existují opodstatněné důvody domnívat se, že nesou osobní trestní odpovědnost za výše uvedené trestné činy,“ uvedl Mezinárodní trestní soud, který vydal zatykače na základě žádosti prokuratury.

Došlo na Prigožinova slova. Putin provádí čistku přesně podle jeho scénáře

Evropa

Po ruském útoku zachvátily ukrajinskou Trypilskou tepelnou elektrárnu plameny (duben 2024).Video: Reuters

Podle ICC Šojgu a Gerasimov čelí obviněním, že jsou zodpovědní za ruské útoky proti ukrajinské energetické infrastruktuře přinejmenším od 10. října 2022 do 9. března 2023. Rusko ve zmíněném období zintenzivnilo vzdušné údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, což mělo za následek výpadky v dodávkách elektřiny a Ukrajinci se v zimním období ocitali ve tmě a zimě.

Moskva podle agentury Reuters opakovaně tvrdí, že ukrajinská energetická infrastruktura je legitimním vojenským cílem, a popírá, že by se zaměřovala na civilisty nebo civilní infrastrukturu. Tisíce ukrajinských civilistů, které během války zemřely, však svědčí o opaku.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak označil krok ICC za důležité rozhodnutí. „Šojgu a Gerasimov nesou osobní zodpovědnost. Odpovědnosti za spáchané zlo se nikdo nevyhne,“ napsal Jermak na platformě Telegram.

Mezinárodní trestní soud vydal zatykače na dva z nejvyšších ruských velitelů

Válka na Ukrajině

Mezinárodní trestní soud má podporu 124 zemí. Rusko stejně jako například USA, ale jeho jurisdikci neuznává. Ukrajina také není jeho členem, ale udělila soudu pravomoc stíhat zločiny spáchané na jejím území.

ICC soud už loni v březnu vydal zatykač na Putina a rovněž na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou kvůli podezření z nezákonného odvlečení ukrajinských dětí do Ruska. Letos v březnu vydal ICC zatykač na velitele ruského dálkového letectva generála Sergeje Kobylaše a tehdejšího šéfa Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova. Oba jsou podle soudu důvodně podezřelí, že veleli útokům na ukrajinskou civilní energetickou infrastrukturu.

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě, vzkázala Putinovi nová šéfka Mezinárodního trestního soudu

Evropa

Výběr článků

Načítám