Hlavní obsah

„Měl by si vybírat jiné přátele.“ Sikorski rozmlouval Dudovi cestu za Zemanem

Polské ministerstvo zahraničí odrazovalo prezidenta Andrzeje Dudu od cesty na sobotní oslavu 80. narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana. „Rozmlouvali jsme mu to,“ řekl šéf resortu Radoslaw Sikorski. „Radil bych panu prezidentovi, aby si vybíral jiné přátele,“ dodal polský ministr zahraničí ve vyjádření pro rozhlasovou stanici TOK FM, která na webu oslavu Zemanových narozenin v titulku označila jako „akci Putinových přátel“.

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda s českým exprezidentem Milošem Zemanem na oslavě jeho 80. narozenin

Článek

„Myslím, že pan prezident toho už lituje, to zřejmě neposiluje jeho autoritu,“ řekl také polské stanici Sikorski s tvrzením, že návštěva už v Polsku stihla vyvolat špatný dojem.

Dodal, že minulý týden se Duda při cestě do Spojených států „zasazoval o zájmy bojující Ukrajiny a tady (v Česku) se potkává s lidmi, kteří mají jiný názor“.

Dudovu cestu na Zemanovu oslavu do Hluboké nad Vltavou už o víkendu komentovala různá polská média. Ta, která jsou vůči současnému polskému prezidentovi kritická, upozorňovala, že se vydal na akci politika známého svými sympatiemi k Rusku a že poblahopřát Zemanovi přijeli politici, kterým jsou vytýkány autoritářské sklony. Naopak podle Dudových zastánců byla jeho účast na oslavě důkazem šíře jeho politických kontaktů.

Šéf zahraničního odboru polské prezidentské kanceláře Mieszko Pawlak podle agentury PAP řekl, že „prezident Duda se Zemanem spolupracoval skoro osm let a vždy ho s ním spojovaly vzájemný respekt a sympatie, a tak se rozhodl zúčastnit“ oslavy. Pawlak dodal, že Duda se poměrně často schází s bývalými prezidenty, zejména s těmi, se kterými měl srdečné a osobní vztahy. „A prezident Zeman do této skupiny patří,“ uvedl.

Ples Putinových přátel. Polská vládní koalice kritizuje Dudu za účast na Zemanově oslavě narozenin

Evropa

„Každý se nejlépe cítí mezi svými. Zemanovy narozeniny, nabité lidmi nakloněnými k Putinovi a zastánci jeho zájmů, shromáždily ty, kteří smýšlejí stejně, zastupují podobné hodnoty a sní o podobném modelu státu. Zdalipak je to zvláštní, že u takového stolu seděl i prezident Andrzej Duda…,“ komentoval naopak už v neděli Dudovu cestu do Hluboké nad Vltavou například polský poslanec Krysztof Brejza z vládní Občanské platformy.

Mezi současnou polskou proevropskou vládou premiéra Donalda Tuska a prezidentem Dudou panují často napjaté vztahy. Duda patří k politickým spojencům největší opoziční strany v Polsku, národněkonzervativního Práva a spravedlnosti. Tuskův kabinet prezidenta obviňuje, že s využitím svého práva veta blokuje některé jeho reformy.

Na oslavu Zemanových osmdesátin dorazil například šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš nebo maďarský premiér Viktor Orbán, jeho slovenský protějšek Robert Fico nebo srbský prezident Aleksandar Vučić.

Zeman už má Putina za „šílence“

Ačkoliv polská média označují oslavu narozenin českého exprezidenta za setkání přátel ruského prezidenta Vladimira Putina, sám Zeman se v poslední době na adresu šéfa Kremlu vyjadřoval značně kriticky. „Největší můj neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil ve Vladimiru Putinovi, protože jen nesoudný člověk udělá tak tragickou chybu, jako bylo napadení Ukrajiny,“ řekl mimo jiné loni při ohlédnutí za svou politickou kariérou.

Zeman se po ruské anexi Krymu v roce 2014 zasazoval o zrušení evropských protiruských sankcí, po totální invazi ruských sil na Ukrajinu v únoru 2022 však změnil názor s tím, že „šílence je potřeba izolovat“.

Orbán, Fico i Duda gratulovali Zemanovi k osmdesátce na Hluboké

Domácí

Výběr článků

Načítám