Hlavní obsah

Medvědice na Slovensku zaútočila na sekáče lesní louky

Ladno

Jednasedmdesátiletý muž ze slovenské obce Trnavá Hora v okresu Žiar nad Hronom oznámil začátkem týdne na policii útok medvěda. Banskobystrická krajská policie v této souvislosti konstatovala, že od 23. března došlo v kraji ke čtyřem útokům medvěda na člověka.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Článek

Policie na Facebooku oznámila, že starší muž ze zmíněné obce přišel v pondělí na policii ve městě Žiar nad Hronom a oznámil, že na něj zaútočil medvěd. „Kolem 13:00 se nacházel v lesním porostu nedaleko chatové oblasti Ladno, kde kosil, a přibližně 200 metrů od lesnické chaty ho napadla medvědice,“ konstatovala slovenská policie.

Muž se pokusil medvědici odplašit, na chvíli odběhla, ale pak se vrátila a zaútočila. „Po chvíli přestala útočit a rozběhla se směrem do lesa. Poškozený si všiml, že se k ní připojila dvě medvíďata,“ uvedla policie.

Zraněný muž byl ošetřen na urgentu. „Utrpěl mnohopočetná drobná zranění, odřeniny na těle a končetinách i hematom pravého oka,“ upřesnila policie. „Na místo útoku dorazil zásahový tým pro medvěda hnědého, který danou věc řeší,“ dodala slovenská policie.

Na Slovensku zastřelili medvědici i její tři mláďata

Evropa

V pondělí honil cyklistu

Starosta obce Trnavá Hora Pavel Kravec vyzval obyvatele, aby omezili pohyb po lese. Podle starosty medvěd v pondělí honil cyklistu u nedaleké obce Pitelová.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se odhaduje na téměř 1300 jedinců. Po opakovaných střetech této šelmy s člověkem schválili poslanci slovenského parlamentu v květnu možnost zjednodušeného odstřelu medvědů.

V katastru obce Poniky v okresu Banská Bystrica zastřelili minulý týden medvědici i její tři mláďata, s nimiž pravidelně chodila do obce. Koncem května zastřelili dva problémové medvědy také v obci Očová v okrese Zvolen.

K útoku této šelmy na člověka došlo například 21. dubna u obce Povina v okrese Kysucké Nové Mesto: na severozápadě země napadl medvěd muže, ten utrpěl zranění na obou nohou a na boku.

V neděli 14. dubna došlo k útoku medvěda na lidi v pohoří Poľana u města Detva. Dva muži utrpěli zranění tváře, horních a dolních končetin. V polovině března zaútočil medvěd za bílého dne na obyvatele města Liptovský Mikuláš a zranil pět lidí.

Dva dny předtím pronásledoval medvěd v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách pár z Běloruska. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Češku stíhají na Slovensku za zastřelení medvědice

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám