Hlavní obsah

Medvěděv se vysmívá Západu kvůli Putinovi v Mongolsku

Ruský vůdce Vladimir Putin, kterého měly mongolské úřady zatknout na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC), což ale při návštěvě neudělaly, v úterý pozval při společném jednání mongolského prezidenta Uchnágijna Churelsuca na summit BRICS, který se bude konat letos v Kazani. Uštěpačný komentář na adresu ICC a Západu si kvůli úspěšně probíhající návštěvě neodpustil místopředseda ruské Bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Foto: Ekaterina Štukina, ČTK/AP

Místopředseda Ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv

Článek

ICC loni v březnu vydal na Putina zatykač kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska. Mongolsko je první zemí, která uznává jurisdikci ICC – má tedy povinnost Putina zadržet –, kam od té doby ruský prezident přijel.

„Servilní Evropská unie vyjádřila Mongolsku své znepokojení nad návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako by to od chvíle, kdy podepsali právně neplatný statut Mezinárodního trestního soudu, plnili,“ napsal Medvěděv na telegramu s tím, že Mongolsko návštěvou poslalo ICC k šípku.

Exprezident dále uvedl, že kdyby on sám byl soudcem nebo prokurátorem tohoto „poloprázdného soudu“, nejvíce by se obával, že „se některý z šílenců pokusí jejich nezákonný zatykač vykonat“. „V takovém případě jejich životy nebudou mít větší cenu než pos*aný kus papíru,“ uzavřel.

Místo zatčení úsměvy. Putin dorazil do Mongolska

Evropa

Ruský vůdce Putin oficiálně zahájil svoji návštěvu v úterý ráno. Při společném jednání s prezidentem Churelsucem jej pozval na summit uskupení BRICS, ke kterému dojde letos v ruské Kazani.

„Rád bych vás pozval do Ruska, do Kazaně, kde budeme letos hostit summit BRICS. (…) Doufám, že se akce zúčastníte. Těšíme se na vás,“ prohlásil Putin na úvod jednání.

Experti v souvislosti s nezatčením Putina mluví o tom, že by mohl vzniknout nebezpečný precedens, kdy by Putina začaly zvát i další země, které by zatykač vzdor povinnosti rovněž nevykonaly.

Loni se měl ruský diktátor účastnit summitu vedoucích představitelů uskupení BRICS v Jihoafrické republice, nakonec tam ale nedorazil, a to mimo jiné kvůli rozhodnutí jihoafrického soudu, který potvrdil povinnost Jihoafrické republiky, signatáře Římského statutu, postupovat podle zatykače.

Putinovo nezatčení v Mongolsku může povzbudit další státy, míní experti. Z Haagu vážný postih nehrozí

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám