Hlavní obsah

Medvěděv obvinil Ukrajinu, že se snaží vyrobit „špinavou bombu“

Moskva

Místopředseda bezpečnostní rady Ruska a exprezident Dmitrij Medvěděv v pátek obvinil Ukrajinu, že usiluje o výrobu „špinavé bomby“. „Má k tomu všechny schopnosti i příležitost,“ poznamenal podle agentury TASS jeden z „jestřábů“ ruské zahraniční politiky.

Foto: Alexei Maishev, Reuters

Místopředseda bezpečnostní rady Ruska a exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Vezmeme-li v úvahu zdánlivě nesmyslné tlachání kolem výroby jaderných zbraní, které zaznívá z Banderovy Ukrajiny, lze z toho vyvodit jeden smutný závěr: nacistický režim se snaží vyrobit „špinavou bombu,“ napsal Medvěděv na svém telegramovém účtu.

„Má vše, co k tomu potřebuje: suroviny, technologie i odborníky,“ zdůraznil exprezident s tím, že pro výrobu příslušné nálože je vhodná jakákoli laboratoř ze sovětské éry. „Hodiny tikají,“ poznamenal varovně.

Agentura TASS v reakci na Medveděvovo vyjádření oznámila, že německý Bild s odkazem na „dobře“ informovaný zdroj uvedl, že ukrajinské vedení vážně uvažuje o možnosti obnovit jaderný arzenál. „Kyjev bude potřebovat jen několik týdnů, aby získal první bombu,“ uvedl zmíněný zdroj.

Špinavá bomba

Špinavá bomba je označení pro zbraň způsobující radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivních látek klasickou výbušninou.

Skládá se z nálože klasické trhaviny a radioaktivního materiálu – například vyhořelého paliva z jaderné elektrárny nebo radioaktivního materiálu z průmyslových a medicínských zářičů.

Buď budeme mít atomovky, nebo budeme v NATO, řekl Zelenskyj Trumpovi

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek na společné tiskové konferenci se šéfem NATO Markem Ruttem však prohlásil, že „Ukrajina neplánuje vyrábět jaderné zbraně“.

Výhrůžky a obviňování Ukrajiny i Západu

Zelenskyj při této příležitosti zmínil Budapešťské memorandum z roku 1994, podle něhož byly Ukrajině poskytnuty bezpečnostní záruky ze strany Británie, Ruska a Spojených států výměnou za to, že se vzdá jaderných zbraní. Zároveň podotkl, že když Ukrajina nemá jaderné zbraně, potřebuje být členem aliance.

Výhrůžky a obviňování Ukrajiny i Západu u ruského exprezidenta nejsou nijak neobvyklé. V únoru například prohlásil, že pokud Rusko prohraje válku proti Ukrajině, shodí Moskva atomové bomby nejen na Londýn, ale také na Berlín nebo Washington.

Rusko by mělo usilovat o to, aby Ukrajina a NATO zmizely, prohlásil Medvěděv

Válka na Ukrajině

Medvěděvovy nenávistné projevy také velkou měrou přispívají k ospravedlňování ruského vpádu na Ukrajinu. Například výroky o „nacistech v Kyjevě“, které od ruských propagandistů zaznívají už od roku 2014 a k nimž se exprezident přidal, vedly k tomu, že významný počet lidí v Rusku věří, že na Ukrajině skutečně vládnou nacisté. Mnozí Rusové proto spojují invazi na Ukrajinu s bojem někdejšího Sovětského svazu proti hitlerovskému Německu za druhé světové války.

Medvěděv pak do svého „arzenálu“ přidal také výhrůžky na téma „konečná fáze“ války Ruska se Severoatlantickou aliancí.

„Potopit ten prokletý ostrov anglosaských psů.“ Medvěděv chce odstranit Británii z mapy světa

Evropa

Výběr článků

Načítám