Hlavní obsah

Medvěděv: Neblafujeme, když mluvíme o jaderných zbraních

Místopředseda ruské Bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že když Ruská federace hovoří o použití jaderných zbraní na Ukrajině či v jiných zemích, tak se nejedná o žádný blaf ani o zastrašování. Medvěděv to uvedl na Telegramu.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv v příspěvku uvedl, že když Rusové hovořili o válce s Ukrajinou, tak k ní také nakonec došlo. A poznamenal, že i tehdy se Západ přepočítal.

„Ještě před několika lety tvrdili, že Rusko nepůjde do otevřeného vojenského konfliktu s banderovským režimem, aby se nepohádalo se Západem. Přepočítali se. K válce došlo. Možná se přepočítali i s použitím taktických jaderných zbraní,“ uvedl na Telegramu s tím, že tentokrát už by se ale jednalo o „osudovou chybu“.

„Koneckonců, jak správně podotkl ruský prezident (Vladimir Putin), evropské země mají velmi vysokou hustotu zalidnění. A pro ty nepřátelské země, jejichž území se nachází mimo zónu pokrytí taktických jaderných zbraní, existuje potenciál strategických (jaderných zbraní),“ dodal.

Chce to atomový hřib v přímém přenosu, aby se nás zase začali bát, zní z Moskvy

Evropa

Ruský exprezident dále uvedl, že když Rusko hovoří o použití jaderných zbraní, tak se nejedná „ani o zastrašování, ani o jaderný blaf“.

„Současný vojenský konflikt se Západem se vyvíjí podle nejhoršího možného scénáře. Dochází k neustálému stupňování použitelnosti zbraní NATO (na ruském území). Proto dnes nikdo nemůže vyloučit přechod konfliktu do jeho konečné fáze,“ uzavřel.

Rusko, které zaútočilo na Ukrajinu, opakovaně s nelibostí reaguje na západní podporu napadené zemi – označuje to za eskalaci konfliktu nebo vysílá výhrůžky včetně těch jaderných. Okupantům je v poslední době trnem v oku hlavně souhlas západních zemí s možnými údery jimi dodanými zbraněmi i na ruském území.

Člen moskevské Rady pro zahraniční a obrannou politiku Dmitrij Suslov v časopise Profil v souvislosti s tím nedávno uvedl, že je načase provést demonstrativní jaderný výbuch, který by od toho Západ odradil.

„Atomový hřib vysílaný v přímém přenosu na všech televizních kanálech po celém světě by snad západním politikům připomněl jedinou věc, která od roku 1945 bránila válkám mezi velmocemi a kterou nyní z velké části ztratili – strach z jaderné války,“ uvedl Suslov.

Poslední zemí, která údery uvnitř Ruska povolila, jsou Spojené státy. Jak ale uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ), jedná se pouze o omezené povolení, které umožňuje Ukrajincům používat například rakety krátkého doletu vypalované ze salvových raketometů HIMARS nebo řízené raketovým systémem GMLRS.

Naproti tomu střely dlouhého doletu ATACMS s účinným dostřelem až 300 kilometrů USA stále nepovolily.

USA částečně povolily Ukrajině používat americké zbraně v Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám