Hlavní obsah

Masakr v Solingenu je začátek, Německo čeká mnohem větší hrůza, varuje expert

Útok v Solingenu je začátek, v Německu se rýsuje „něco mnohem většího“ varuje expert na terorismus Peter R. Neumann. Před pár dny v rozhovoru pro týdeník Focus varoval před rostoucí teroristickou hrozbou a krátce nato otřásl zemí krvavý masakr v Solingenu. Tam na městské slavnosti útočník v pátek nožem zabil tři lidi.

Foto: Profimedia.cz

Peter R. Neumann

Článek

„V posledních deseti nebo jedenácti měsících jsme pozorovali, že počet teroristických útoků, které byly zmařeny, ale i provedeny, dramaticky vzrostl. Během této doby bylo v západní Evropě plánováno celkem 27 útoků, z nichž šest se uskutečnilo. Ve srovnání s údaji z roku 2022 to je čtyřnásobný nárůst,“ vysvětluje Neumann, proč je tak znepokojený a politiky důrazně varoval, píše Focus.

Útok v Solingenu chápe jako součást nové vlny teroru v západní Evropě a také v Německu. „Tyto vlny teroru ze strany teroristů organizace Islámský stát často nezačínají velkým útokem, ale ohlašují se pomalu. Podobné to bylo na začátku roku 2000 a po roce 2010. Nyní jsme opět v bodě, kdy jsou džihádisté mnohem aktivnější,“ řekl. Byla to podle něj jen otázka času.

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtví, osm zraněných

Evropa

Motivací je podle jeho názoru útok Hamásu na Izrael vloni v říjnu. I když Hamás nemá s Islámským státem prozatím nic společného, IS se snaží konflikt masivně využít pro své vlastní účely.

„Je to přesně v duchu hesla: Vedeme globální náboženskou válku proti všem nevěřícím na celém světě. Tento typ výzvy se rozšířil prakticky všude, a to zřejmě inspirovalo útočníka ze Solingenu,“ řekl. Pachatelé se v současné době snadno a rychle radikalizují prostřednictvím Telegramu a TikToku.

Nápad na zakázání určitých typů nožů považuje za neplodnou debatu politiků, kteří se nechtějí zabývat skutečnými problémy. „Nůž není pro islamisty posvátný. Mluvčí Islámského státu dokonce nedávno prohlásil: Je nám jedno, jak zabíjíte nevěřící. Když to funguje s noži, tak s noži. Pokud ale chcete jezdit v autech v davu, udělejte to takto,“ vysvětluje Neumann.

Problém je podle něj v tom, že mladí muslimové přicházejí do Německa a pak se náhle obrátí proti této společnosti. „Je zřejmé, že to, co děláme v oblasti integrace, nestačí. Musíme si odpovědět na otázku: Chceme udělat více pro to, abychom tyto lidi integrovali, nebo se nám to nedaří a musíme přijmout méně lidí. Toto rozhodnutí musejí přijmout politici, místo aby se ztráceli v debatách o délce čepele,“ uzavřel Neumann.

Vrah ze Solingenu měl být z Německa vyhoštěn, ale skrýval se. Úřady mu poté udělily ochranu

Evropa

Výběr článků

Načítám