Hlavní obsah

Manévry na nádraží v Hamburku: Dva lidé šli z vlaku na infekční, asi se nakazili smrtícím virem

Vlakové nádraží v německém Hamburku vypadalo ve středu jako v katastrofickém filmu. Dvě koleje byly zcela uzavřeny, po nástupištích se pohybovali experti ve speciálních neprodyšných oblecích, které se nasazují ve chvíli extrémně nakažlivých chorob. Důvod? Ve vlaku, který přijel z Frankfurtu nad Mohanem, byl cestující, u něhož se projevoval vysoce nakažlivý a nebezpečný virus marburg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šestadvacetiletému studentovi medicíny bylo špatně už předtím, než nastoupil ve Frankfurtu do vlaku a vydal se do Hamburku. Jeho stav se zhoršoval každou minutou a špatně začalo být také jeho přítelkyni. Nakonec zavolal záchranku a oznámil, že se vrátil z Rwandy, kde přišel do styku s nakaženým virem marburg, píše web týdeníku Focus. V této africké zemi se virus šíří, Rwanda hlásí desítky nakažených a také první úmrtí.

V tu chvíli vypukly na hamburském nádraží manévry. Oba cestující byli okamžitě převezeni speciálním vozidlem pro převoz vysoce infekčních osob do Univerzitní nemocnice Hamburg-Eppendorf. Právě kvůli tomu byla uzavřena druhá kolej. Celá operace trvala asi do 17 hodin. Ostatní cestující, kterých bylo na dvě stovky, jsou monitorováni. Všichni se musejí podrobit testům. „Musíme zjistit, zda se cestující vůbec mohli nakazit v tak krátkém čase, který měli k dispozici,“ řekl mluvčí hamburských hasičů deníku Bild.

Odolnost vůči antibiotikům může do 25 let vést k 200 milionům úmrtí, varuje nová studie

Věda a školy

Mladý muž měl příznaky podobné chřipce a bylo mu špatně, právě tak se virus projevuje. Horečku ale údajně neměl. Podobně na tom byla jeho přítelkyně. Zda se oba nakazili nebezpečným virem, je velká neznámá, stále se čeká na výsledky testů.

Virus marburg je blízce příbuzný s virem ebola a je považován za ještě nebezpečnější. Úmrtnost na infekci je až 90 procent případů. Vyvolává hemoragickou horečku, která je doprovázena nevolností, zvracením, průjmem a vnitřním a vnějším krvácením. Infekce z člověka na člověka je možná kontaktem s tělesnými tekutinami. Vakcína proti viru zatím neexistuje.

První případ nákazy virem marburg v Guineji, pacient zemřel

Svět
Související témata:
Virus Marburg

Výběr článků

Načítám