Hlavní obsah

Máme rušné ráno. Rusové evakuují část Bělgorodské oblasti

Krasnaja Jaruga
Aktualizováno

Ozbrojené síly Ukrajiny (ZSU) působí na hranici Krasnojaružského okresu v oblasti Bělgorod. Obyvatelé se začínají stěhovat na bezpečná místa, uvedl guvernér Vjačeslav Gladkov ve svém kanálu Telegram. Přilehlá ruská Kurská oblast čelí od minulého týdne rozsáhlému vpádu ukrajinských jednotek.

Foto: Reuters

Z ruské Kurské oblasti bylo minulý týden evakuováno na 76 000 obyvatel.

Článek

„Máme rušné ráno, nepřátelskou aktivitu na hranici Krasnojaružského okresu, jsem si jist, že náš vojenský personál udělá vše, aby se vypořádal se vznikající hrozbou, ale začínáme přesouvat lidi, kteří žijí v Krasnojaružském kraji, do bezpečnějších míst,“ uvedl ve videozprávě.

Šéf oblasti dodal, že nyní probíhá koordinace přesunu osob, na místo byla vyslána doprava. „Jsem si jistý, že vše proběhne v pořádku, hlavní je, aby to bylo v klidu, bez paniky, pod vedením odpovědných osob,“ poznamenal Gladkov.

Útočily 40krát za den

Ve stejné době na Vkontakte, sociální síti zakázané na Ukrajině, Gladkov uvedl, že ozbrojené síly Ukrajiny ostřelovaly obydlené oblasti Bělgorodské oblasti 40krát za den, zaznamenal také 42 dronových útoků, napsala Ukrajinska pravda. Gladkov tvrdí, že bylo zraněno sedm civilistů.

Ruská služba BBC upozorňuje na skutečnost, že ruští vojenští blogeři v neděli informovali o útoku jedné ukrajinské jednotky na pohraniční vesnici Kolotilovka v Krasnojaružském okrese.

Krasnojaružský okres se nachází severozápadně od oblastního centra Bělgorod, asi deset kilometrů od hranic s Ukrajinou. Žije zde kolem osmi tisíc obyvatel.

Ukrajinská operace v Kurské oblasti začala v úterý. V pátek Ukrajina oznámila, že dobyla město Sudža. Rusko v neděli přiznalo, že se ukrajinské jednotky dostaly i do částí Kurské oblasti, které jsou od společných hranic vzdáleny vzdušnou čarou na 30 kilometrů.

Moskva kvůli výpadu v pátek vyhlásila v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru a uvedla, že tam přesouvá posily. Z regionu podle ní bylo evakuováno na 76 000 obyvatel.

Ukrajinské úřady operaci na území Ruska oficiálně nekomentují.

Rusko si zaslouží spravedlivou odpověď, vzkázal Zelenskyj. Moskva slibuje tvrdou reakci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám