Hlavní obsah

Mallorca začne pokutovat ručníkové dostihy. Rezervace lehátek bude možná jen on-line

Úřady na španělském středomořském ostrově Mallorca se rozhodly skoncovat s tzv. ručníkovými dostihy, kdy rekreanti časně ráno vybíhají na pláže a odložením osušky či některého oděvního svršku na lehátko si zajišťují co nejvýhodnější místa pro relaxaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od příštího roku tuto praxi zatrhne pět pláží v hlavním městě Palma de Mallorca včetně proslulé šestikilometrové Playa de Palma. Nutná bude rezervace on-line podobně jako při nákupu letenky nebo jízdenky do vlaku či autobusu.

Turisté, kteří nové pravidlo nebudou respektovat a ručník na vyvolené lehátko či slunečník odloží, musejí počítat s pokutou. Kromě toho plavčíci budou mít oprávnění osušky odstraňovat, informoval server Mallorca Zeitung.

K ranním závodům o lukrativní místa dochází na Mallorce i přesto, že denní poplatek za lehátko dnes vyjde až na 18 eur (458 Kč).

Plavčíci se sice už nyní snaží ručníkové závody potírat a osušky z lehátek odnášejí, ale vychytralí rekreanti začali vytoužená místa značkovat tím, že ručníky zaklíní do slunečníků. Jejich odstranění je tak pro plavčíky časově náročnější.

Součástí budoucího systému má být také možnost rezervovat místo jen na několik hodin. Dosud je v nabídce jen celodenní tarif. Cenové relace pro příští rok ale ještě nebyly stanoveny.

Turistický ráj Mallorca se potýká s invazí zmutovaných švábů

Evropa

Zmíněných pět pláží - Ciutat Jardí, Cala Estància, Playa de Palma, Can Pere Antoni a Cala Major - bude navíc vybaveno solárně napájenými kamerami, aby provozovatelé mohli na dění na pláži lépe dohlížet. Vypomohou jim také drony.

Na závody o nejlepší místa na plážích si stěžují nejen zahraniční turisté, ale i místní obyvatelé. Těm rostoucí počet rekreantů z ciziny vadí celkově, mj. proto že v důsledku cestovního ruchu rostou ceny bydlení, služeb a také jídla v restauracích. Regionální vláda Baleárských ostrovů nedávno oznámila, že přijme „odvážná opatření“ proti nadměrné turistice.

Nával turistů na Mallorce je neudržitelný, přijmeme „odvážná opatření“, oznámila baleárská vláda

Zahraniční

Výběr článků

Načítám