Hlavní obsah

Madridský soud schválil vyšetřování premiérovy manželky kvůli korupci, ale jen u některých kauz

Vyšetřování manželky španělského premiéra Pedra Sáncheze kvůli možnému zneužití vlivu ve prospěch spřátelených podniků může pokračovat. Rozhodl o tom ve středu madridský soud, který tak zamítl žádost státního zástupce odložit případ, kvůli kterému Sánchez zvažoval odchod z vlády.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Španělský premiér Pedro Sánchez s manželkou Begoňou Gómezovou

Článek

Vyšetřování se však bude zabývat jen částí podezření, jež ve svém podání vznesl odborový svaz Manos Limpias (Čisté ruce), který má blízko ke krajně pravicové straně Vox.

Sánchez na konci dubna oznámil, že si bere několik dní na rozmyšlenou, zda pokračovat ve vládní funkci. Reagoval tím na zahájení vyšetřování své manželky Begoňy Gómezové kvůli podání, které předložil justici odborový svaz Manos Limpias.

Podle této organizace existuje podezření, že se premiérova manželka dopustila zneužití vlivu a korupce.

Španělsko a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu, obsahuje miliardovou pomoc

Evropa

Sánchez taková tvrzení odmítá a tvrdí, že politická konkurence útočí na Gómezovou jen z důvodu, že se jedná o jeho manželku. Na konci dubna se rozhodl v premiérském křesle setrvat.

Soud v Madridu ve středu podle listu El País rozhodl, že vyšetřování bude pokračovat jen v části navrhovaných bodů. Jedná se především o dotace a zakázky, které dostala firma podnikatele a vysokoškolského pedagoga Carlose Barrabése, se kterým se Gómezová dobře zná z akademického prostředí.

Barrabés a jeho firmy získali na zakázkách a dotacích od státu zhruba deset milionů eur (250 milionů korun).

Lidová strana a Vox umí jen házet špínu, špínu a další špínu
španělský premiér Pedro Sánchez

V dalších případech soud rozhodl, že se má vyšetřování odložit, protože se podezření podle něj zakládají jen na subjektivních domněnkách či chybných údajích.

Nebude tak pokračovat vyšetřování možného vlivu premiérovy manželky na rozhodnutí španělské vlády poskytnout finanční injekci holdingu Globalia, který podniká v cestovním ruchu, či letecké společnosti Air Europa během pandemie covidu-19. 

Obdobnou podporu během pandemie, která znamenala pro cestovní ruch výrazný pokles aktivit, schválily i další evropské vlády.

Rozhodnutí soudu vyvolalo reakce na politické scéně. Šéf největší opoziční Lidové strany Alberto Núňez Feijóo vyzval Sáncheze, aby odstoupil a aféry své manželky vysvětlil. Španělský premiér řekl, že Lidová strana a Vox umí jen házet „špínu, špínu a další špínu“.

Španělský premiér si dupnul. Definitivně odvolal velvyslankyni z Argentiny

Evropa

Výběr článků

Načítám