Hlavní obsah

Maďarsko začalo vystěhovávat ukrajinské uprchlíky. Tisíce jich ztratily nárok na podporu

Maďarské úřady začaly vystěhovávat uprchlíky z Ukrajiny, kteří dosud využívali státem dotované bydlení. Podle nově platných pravidel se totiž státní podpora má vztahovat jen na Ukrajince ze 13 regionů, které jsou podle Maďarska bezprostředně zasažené válkou. Podle maďarských médií se opatření zřejmě dotkne tisíců lidí, zvlášť citelně pak Romů ze západní části Ukrajiny. Budapešť však zároveň nedávno zjednodušila podmínky pro vstup Rusů a Bělorusů do země.

Foto: Profimedia.cz

Vystěhované rodiny v maďarské obci Kocs

Článek

„Na chodníku stojí stejné kufry, se kterým odešli z domova v únoru 2022. Dnes ráno byli vystěhováni, zatím netuší, kde dnes mohou přespat. Policisté a strážníci na místě zajišťují, aby děti nevběhly před vozidla, jinak ale nemohou pomoci,“ popsala nezisková organizace Maďarský helsinský výbor středeční situaci v obci Kocs nedaleko slovenského Komárna. Na ulici tam podle ní skončilo zhruba 120 žen a dětí, přičemž některé se již narodily v Maďarsku.

Podle maďarského vládního dekretu vydaného v červnu mají od 21. srpna nárok na bezplatné ubytování pouze uprchlíci z částí Ukrajiny považovaných za zasažené konfliktem. V současné době je na seznamu 13 regionů. Podle maďarských médií nové opatření citelně postihne zejména chudé Romy z ukrajinské Zakarpatské oblasti u maďarských hranic.

Foto: Profimedia.cz

Vystěhované rodiny v maďarské obci Kocs

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky bylo na konci minulého měsíce v Maďarsku registrováno něco málo přes 46 tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří v zemi pobývají na základě udělené dočasné ochrany po ruské invazi na Ukrajinu, napsal v souvislosti s nynějším děním web Euronews. Evropská komise podle serveru na žádost maďarských lidskoprávních aktivistů prověřuje legalitu nynějšího kroku maďarské vlády.

Maďarsko pouští do země Rusy a Bělorusy bez větších kontrol

Evropa

Jednodušší vstup pro Rusy a Bělorusy

Unijní úřady se také dočkaly odpovědi ohledně jiného kroku maďarské vlády, která zjednodušila podmínky pro vstup občanů Ruska a Běloruska (a několika balkánských zemí) do země. Ti se budou moci s takzvanou Národní kartou registrovat v Maďarsku jako pracovníci a následně se volně pohybovat po schengenském prostoru.

„Na rozdíl od gastarbeiterů majitel Národní karty se může zaměstnat v jakémkoli oboru a má právo na tzv. sjednocení rodiny,“ napsal dříve magazín Forbes.

Maďarský ministr Sándor Pintér nyní v reakci na dopis eurokomisařce Ylvy Johansonové odmítl, že by šlo o bezpečnostní riziko. Do Bruselu nyní napsal, že Národní karta bude udělována v souladu s pravidly EU a po náležitém zvážením bezpečnostních rizik.

„Maďarsko nadále klade velký důraz na ochranu své národní bezpečnosti a bezpečnosti schengenského prostoru jako celku,“ ujišťoval Pintér.

Orbán zveřejnil video z „mírové mise“ v Moskvě

Evropa

Výběr článků

Načítám