Hlavní obsah

Maďarsko plánuje vyslání druhého muže do vesmíru

Dvojice Maďarů Tibor Kapu a Gyula Cserényi vycestují na výcvik do Spojených států. Maďarsko totiž plánuje, že v budoucnu se jeden z nich stane v pořadí druhým maďarským astronautem a bude pracovat na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na celý program Hunor je ze státního rozpočtu vyčleněno v přepočtu 99 milionů dolarů (2,26 miliardy Kč).

Foto: MTI

Tibor Kapu

Článek

Kapu je jednatřicetiletý vývojový inženýr, který pracoval ve farmaceutickém průmyslu, ale zabýval se také bateriemi hybridních automobilů a později pracoval na vývoji radiační ochrany astronautů. Má za sebou 38 seskoků padákem.

Jeho náhradníkem je třiatřicetiletý silnoproudý elektrotechnik Cserényi, který zodpovídal za provoz vysokonapěťové elektrické sítě v průmyslovém areálu firmy Robert Bosch. Aktivně se věnuje atletice.

Web Index.hu v této souvislosti cituje maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa, že z 240 uchazečů byli vybráni dva nejvhodnější kandidáti. „Rozhodli jsme se spustit další národní výzkumný program astronautů, jehož cílem bude další zlepšování rozvoje a úspěchů maďarského vědeckého života,“ uvedl šéf maďarské diplomacie.

Astronauti ze soukromé mise Ax-3 se vrátili z ISS, přistáli v oceánu

Věda a školy

Szijjártó doplnil, že závěrečný výcvik v USA zajistí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), respektive soukromá společnost Axiom Space. Ta uskutečňuje své mise na orbitální stanici ve spolupráci s NASA, která firmě účtuje poplatky za využívání ISS.

Jak potvrdil web Hungary Today, vybraní astronauti budou brzy vysláni do Spojených států, kde podstoupí závěrečnou fázi svého výcviku na základě smlouvy právě s NASA i Axiom Space.

Prvním a dosud jediným maďarským kosmonautem je dnes čtyřiasedmdesátiletý bývalý vojenský pilot Bertalan Farkas, který letěl do vesmíru v roce 1980 v rámci programu Interkosmos. Velitelem letu byl Valerij Kubasov a spolu s Farkasem se na kosmické lodi Sojuz 36 spojili s orbitální stanicí Saljut 6. Po týdnu ve vesmíru úspěšně přistáli v Kazachstánu.

Nabídku americké společnosti Axiom na let do kosmu dostalo loni i Česko, nicméně vláda misi pro vojenského pilota a záložního astronauta Evropské kosmické agentury (ESA) Aleše Svobodu zamítla. S tím, že na krátkodobou misi, která podle loňských informací měla přijít na 60 milionů dolarů (dle tehdejšího kurzu 1,35 miliardy korun), nejsou peníze.

Svoboda tehdy netajil zklamání, avšak věří, že nabídka opět přijde a že ČR bude příště už o něco lépe připravena, než tomu bylo loni v prosinci.

Další nabídka Česku na vesmírný let určitě přijde, Svoboda je na něj připravený

Věda a školy

Výběr článků

Načítám