Hlavní obsah

Maďarsko by se útoku Ruska nebránilo. Poučili jsme se v roce 1956, řekl Orbánův poradce

Budapešť

To, že se Ukrajina už dva a půl roku brání ruské agresi, označil šéf úřadu maďarského premiéra a jeho poradce Balázs Orbán za nezodpovědné. Podle politika by se Maďarsko v případě útoku Ruska nebránilo, protože se poučilo z protikomunistického povstání v roce 1956, kdy Západ zemi nepomohl a povstání potlačila sovětská vojska.

Foto: FB Balázse Orbána

Balázs Orbán

Článek

„Na základě zkušeností z protikomunistické revoluce z roku 1956 bychom pravděpodobně neudělali to, co udělal prezident Zelenskyj před dvěma a půl roku, protože je to nezodpovědné. Je zřejmé, že svou zemi zavedl do obranné války, v níž zemřelo mnoho lidí a v níž Ukrajina ztratila mnoho území,“ řekl Orbán v rozhovoru pro server mandiner.hu.

„Je to jejich právo a suverénní rozhodnutí, mohli to udělat, ale pokud by se nás zeptali, tak bychom jim to neradili, protože v roce 1956 se stalo to, co se stalo. Musíme být opatrní, když se jedná o velmi vzácné maďarské životy,“ řekl Orbán.

Orbán o něco později tvrdil, že jeho slova byla dezinterpretována. „Hrdinové z roku 1956 jsou národní hrdinové. Jejich památka je svatá a nedotknutelná. Hrdinové z roku 1956 měli pravdu a postupovali správně,“ řekl Orbán.

Na žádost Ruska. Slovenský ministr jednal s Lavrovem

Evropa

V souvislosti s válkou na Ukrajině vysoký úředník maďarského úřadu vlády řekl, že lidé jsou dva a půl roky vystaveni tlaku válečné propagandy. „Válečná propaganda se neštítí ničeho a pokouší se památku hrdinů z roku 1956 srovnávat s rusko-ukrajinskou válkou. Tato válka není naší válkou. Je sice v našem sousedství, ale my nechceme být součástí tohoto konfliktu,“ uvedl Orbán s tím, že Maďarsko bude vždy na straně míru.

Musí odejít, reagoval opoziční lídr

Předseda opoziční strany Tisza Péter Magyar na facebooku označil Orbánova slova za nehorázná a vyzval ho k odchodu z funkce ještě před výročím protikomunistické revoluce z roku 1956. „Takovýto člověk nemůže zastávat veřejnou funkci po boku maďarského premiéra, musí odejít ještě před 23. říjnem,“ uvedl Magyar.

Expremiér a předseda opoziční Demokratické koalice Ferenc Gyurcsány na facebooku konstatoval, že Orbánova slova znamenají, že Maďarsko by se bez odporu vzdalo Rusům. „Kdo nechce bránit vlastní zemi, je zrádce,“ uvedl Gyurcsány.

Podle předsedy poslanecké frakce opozičního hnutí Momentum Dávida Bedőa je za svobodu národa potřeba bojovat, i když se tento boj zdá beznadějný. „Agresorovi se netřeba podřídit, ale postavit se mu na odpor. Proto jsem hrdý na své staré rodiče, kteří v roce 1956 bojovali za svobodu Maďarska,“ uvedl Bedő s tím, že Maďarsko ví přesně, jaké je to stát vůči agresorovi bez pomoci.

Maďarské trauma Trianon – vysvětluje i náklonnost Viktora Orbána k Putinovi?

Historie
Související témata:

Výběr článků

Načítám