Hlavní obsah

Maďarsko bez ropy. Jinudy než přes Ukrajinu to nejde, běduje ministr

Ropa se do Maďarska může dostávat pouze z Ruska a pouze přes území Ukrajiny, prohlásil ve středu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó s tím, že alternativní řešení kvůli chybějící infrastruktuře neexistuje. Maďarsko a Slovensko už asi týden nedostávají ropovodem Družba ropu od ruské firmy Lukoil, protože Kyjev si tuto firmu v červnu přidal na svůj sankční seznam, čímž nyní zdůvodňuje, proč tranzit ropy od Lukoilu do Maďarska a na Slovensko neumožní.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjárto

Článek

„Abychom si mohli obstarat ropu z jiných zdrojů, potřebovali bychom novou vlastní infrastrukturu. A pokud ji nemáme a nikdo nám ji nemůže poskytnout, pak si nemůžeme užít svobodu, kterou nám poskytuje diverzifikace,“ řekl podle agentury Reuters maďarský ministr.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings vzápětí upozornila, že rozhodnutí Ukrajiny zařadit Lukoil na sankční seznam a neumožnit tranzit ropy od Lukoilu do Maďarska a na Slovensko představuje významné úvěrové riziko pro rafinerie, které v obou těchto zemích vlastní maďarská petrochemická společnost MOL. Fitch uvádí, že krok Ukrajiny může mít ve střednědobém výhledu značné dopady na dodávky energií do Maďarska a na Slovensko.

Szijjártó spolu s šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem poslal Kyjevu v souvislosti s pozastavenými dodávkami ropy minulý týden dopis. Ukrajinská strana tento dopis podle Evropské komise obdržela o víkendu a zabývá se nyní jeho analýzou, než přijme konkrétní kroky.

Slovensko a Maďarsko nedostávají ropu od ruského Lukoilu

Ekonomika

Tento týden Szijjártó v maďarských médiích zopakoval, že dokud se záležitost s ropou od společnosti Lukoil nevyřeší, Maďarsko bude nadále blokovat vyplacení tranše z Evropského mírového nástroje (EPF), z nějž EU vyplácí podporu Ukrajině.

Šéf ukrajinské energetické společnosti Naftogaz výpadek ropy od Lukoilu přiznal. Tvrdil přitom, že objem přepravované ropy je stejný jako v předchozích obdobích i bez těchto dodávek. Ukrajina a západní státy sankcemi Rusko trestají za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu z února 2022.

Dodávky Lukoilu přes jižní větev ropovodu Družba představují asi 50 procent jeho objemu. Rafinerie MOL na Slovensku a v Maďarsku jsou na dodávkách ropy od Lukoilu zcela závislé. Budapešť tímto způsobem získává asi dva miliony tun ročně, tedy zhruba třetina celkového ropného dovozu, uvedl už dříve Szijjártó.

Slovenský premiér Robert Fico uvedl, že výpadek dodávek znamená, že bratislavská rafinerie Slovnaft bude dostávat o 40 procent méně ropy, něž kolik jí potřebuje. „Bude to mít dopady nejen na slovenský trh, ale může to vést i k zastavení dodávek nafty vyráběné Slovnaftem na Ukrajinu,“ řekl Denníku N s tím, že dodávky ze Slovenska pokrývají téměř desetinu ukrajinských potřeb.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu řeky Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu pak do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje.

Dodávky ropy do České republiky podle pondělního prohlášení provozovatele ropovodů Mero pokračují normálně.

Na Slovensku přistály první stíhačky F-16

Evropa

Výběr článků

Načítám