Hlavní obsah

Maďaři otevírají dveře do Evropy komukoliv. Pas dostane každý, kdo zaplatí

Od začátku příštího roku startuje v Maďarsku tzv. Hungarian Golden Visa program, který schválila vláda premiéra Viktora Orbána. V případě koupi nemovitosti v Maďarsku získá investor právo na desetiletý pobyt v Maďarsku, a především dostane maďarský pas, který mu umožní neomezený pohyb po schengenském prostoru.

Foto: Petr Veselý

Budínský hrad

Článek

Podmínkou je koupě nemovitosti v hodnotě minimálně půl milionu eur (12,7 milionu korun).

Druhou možností, jak získat desetiletý pobyt a maďarský pas, je investice ve výši minimálně 250 tisíc eur (6,4 milionu korun) do investičních fondů na nemovitosti vydaných Maďarskou národní bankou. Třetí možností je veřejný dar ve výši minimálně jednoho milionu eur (25,5 milionu korun).

V zákonu není uvedeno, že by se tato praxe neměla týkat občanů Ruské federace a Běloruska. Rusko přitom už přes dva roky vede útočnou válku proti sousední Ukrajině a režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ruskou agresi podporuje.

Maďarsko zabránilo EU zpochybnit výsledek venezuelských voleb

Evropa

Hlavně Číňané

Jak upozornil web index.hu , o tento program projevili zatím největší zájem občané Čínské lidové republiky.

„Číňané mají už dnes zájem o nemovitosti v hlavním městě,“ konstatoval odborník na prodej nemovitostí v Budapešti Orran Ben-Ezra. „Některé nové nemovitosti v Budapešti jsou i pro zahraniční zájemce příliš drahé, proto hledají výhodnější možnosti na okraji města,“ dodal.

Hungarian Golden Visa program bude výhodný také pro Maďarsko. „Maďarský stát a Maďarská národní banka budou v krátkodobém horizontu profitovat z příchodu zahraničních investorů a rozhýbe to trh s nemovitostmi,“ řekl Ben-Ezra.

Národní karta

Rusové a Bělorusové se však mohou dostat do Evropské unie přes Maďarsko už od letošního července. Mohou se totiž v zemi registrovat jako gastarbeiteři s Národní kartou a pak využít volného pohybu v rámci schengenského prostoru.

Maďarský odborník na Ruskou federaci András Rácz řekl, že tímto krokem Maďarsko otevírá dokořán svůj pracovní trh Rusům a Bělorusům. Rácz v tom vidí velké bezpečnostní riziko: „Cílem Rusů je totiž schengenská zóna.“

Předseda evropských lidovců Manfred Weber se kvůli tomu obrátil na předsedu Evropské rady Charlese Michela, aby se záležitost probrala na říjnovém summitu EU.

Maďarsko rozhodlo, že od 8. července 2024 mohou pracovat na jeho území za výhodnějších podmínek občané osmi zemí - Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie, Běloruska, Moldavska, Černé Hory, Ruské federace, Srbska a také Ukrajiny.

O Národní kartu je možné požádat na dva roky, ale pak je možné bez dalšího omezení požádat opakovaně o prodloužení její platnosti pokaždé na další tři roky.

Maďarsko pouští do země Rusy a Bělorusy bez větších kontrol

Evropa
Související témata:

Související články

Hádka Polska s Maďarskem jde do obrátek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na facebooku prohlásil, že jeho polský protějšek Radosław Sikorski překročil hranici a lhal. Měl tak učinit...

Očima Saši Mitrofanova: Doba pátých kolon

Rusko dělá všechno, aby rozložilo EU a NATO, protože mu brání v naplnění plánu vrátit svět do dob, kdy ovládalo půlku Evropy v hávu Sovětského svazu. Za této...

Výběr článků

Načítám