Hlavní obsah

Macron: Evropa se musí umět bránit sama

Potřebujeme Evropu, která se bude schopna sama bránit. Prohlásil to v pondělí v projevu k evropské mládeži v Drážďanech francouzský prezident Emmanuel Macron, který je v Německu do úterý na třídenní státní návštěvě. Rusko, které před více než dvěma lety vojensky napadlo Ukrajinu, označil za hrozbu evropské bezpečnosti.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron během projevu v Drážďanech

Článek

„Ano, na Ukrajině jde i o náš mír a naši bezpečnost. Jsem proto velmi hrdý, že my Evropané od prvního dne společně pomáháme Ukrajině,“ řekl Macron v historickém centru saské metropole před kostelem Panny Marie (Frauenkirche). V projevu, který zčásti vedl v němčině, poznamenal, že Ukrajina se může nadále spolehnout na evropskou podporu. „Dokud to bude potřeba a dokud budou Ukrajinci bránit svou zemi a svou bezpečnost,“ uvedl.

Zbrojní pomoc, kterou Západ včetně Evropy ukrajinské armádě poskytuje, neznamená podle Macrona účast ve válce. „My proti ruskému lidu žádnou válku nevedeme, nesmíříme se ale s revizionistickým režimem a s imperiálními představami. My Evropané chceme mír, ale mír trvalý,“ uvedl. Poznamenal, že takový mír nenastane kapitulací Ukrajiny.

Francouzský prezident varoval, že Rusko se nemusí zastavit na Ukrajině. „Zítra nebo pozítří může být tady,“ řekl. Evropa proto potřebuje nový bezpečnostní koncept, ve kterém bude jednat rozhodně, uvažovat evropsky a spoléhat se především na sebe. V nadcházejících měsících by si Evropa podle Macrona měla definovat, jakým nebezpečím čelí a kdo pro ni představuje hrozbu.

Foto: Profimedia.cz

Pódium pro vstoupení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Drážďanech bylo přímo před kostelem Panny Marie (Frauenkirche).

O potřebě většího posílení evropské obrany hovořil Macron již na konci dubna v projevu na pařížské Sorbonně, kde se věnoval prioritám své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Na tento projev v pondělí v Drážďanech navázal, když zopakoval své prohlášení ze Sorbonny, že Evropa je smrtelná.

„Frauenkirche je symbol naděje“

Možnost vystoupit v Drážďanech označil Macron za velkou čest. Uvedl, že je prvním francouzským prezidentem od znovusjednocení Německa, který tak činí. Kostel Panny Marie, který při bombardování města v roce 1945 utrpěl rozsáhlé škody, ale po opětovném sjednocení Německa byl znovu obnoven, označil za symbol naděje.

Macron nabídl sdílení jaderného arzenálu dalším zemím. Evropa nesmí být vazalem USA, řekl

Evropa

V projevu se Macron věnoval i hospodářskému rozvoji kontinentu. Myšlenku jednotného vnitřního trhu, na které je Evropská unie založena, označil za sen růstu a blahobytu. Aby si Evropa prosperitu udržela, musí investovat do nových a zelených technologií, do dekarbonizace, do čisté energie včetně té jaderné a také do umělé inteligence. Uvedl, že USA a Čína do těchto oblastí rozsáhle investují, aby si zajistily náskok.

Nezbytné je podle Macrona také snížit byrokratickou zátěž v jednotlivých evropských státech včetně Francie a také na úrovni Evropské unie.

Přijeli i mladí Poláci a Češi

Evropská mládež se v Drážďanech sešla u příležitosti slavnosti Fête de l’Europe (Den Evropy). Akce, která je zaměřena na německo-francouzské přátelství a na posílení evropské sounáležitosti, se podle saské vlády zúčastnili i mládí lidé z Polska a Česka. „Jste nová generace, která bude utvářet Evropu zítřka,“ řekl Macron v závěru mládežníkům. Dodal, že současná složitá doba má pevný bod. „Německo-francouzské přátelství zůstává konstantou,“ zdůraznil.

Macron dnes během druhého dne státní návštěvy v doprovodu spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera uctil v berlínském památníku oběti holokaustu, poté odjel na saský zámek Moritzburg, kde režisér Václav Vorlíček natáčel pohádku Tři oříšky pro Popelku. Na zámku se Macron sešel se saským premiérem Michaelem Kretschmerem.

Kdyby Rusko prolomilo frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky, tvrdí Macron

Zahraniční

Výběr článků

Načítám