Hlavní obsah

Lukašenko se rozhodl udělit milost Němci odsouzenému k trestu smrti

Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko se rozhodl udělit milost německému občanu Rico Kriegerovi, nad nímž běloruský soud nedávno vynesl hrdelní rozsudek za trestné činy související s terorismem. Oznámila to v úterý vpodvečer běloruská státní tisková agentura Belta, podle níž Krieger Lukašenka o milost požádal.

Foto: Profimedia.cz

Němec Rico Krieger během vystoupení v běloruské televizi

Článek

Krieger ještě předtím podle Belty v běloruské televizi uvedl, že lituje svých činů a že doufá pouze v milost od běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

„Velice lituji toho, co jsem udělal. Každou minutu a každou vteřinu. Ulehčuje mi vědomí, že se nikomu nic nestalo. Velice doufám, že prezident Alexandr Lukašenko mi odpustí a smiluje se nade mnou,“ řekl Rico Krieger v pořadu, který odvysílala běloruská státní televize pod názvem Zpověď německého teroristy odsouzeného na smrt. Krieger byl natočen za mřížemi, hovořil německy a stanice jej nadabovala do ruštiny, poznamenal server Meduza.

Běloruský autoritářský vůdce hovoří o případu Rico Kriegera

Krieger vylíčil, že před rokem se rozhodl odjet na Ukrajinu, aby se stal zdravotníkem v některé cizinecké jednotce bojující na straně Ukrajiny. Poté co odeslal žádosti několika jednotkám, spojili se s ním kurátoři z ukrajinské tajné služby SBU, kteří mu navrhli, aby odjel do Běloruska, kde na jednom nádraží v okolí Minsku zanechal batoh. Ten explodoval, ale nikomu se nic nestalo. O den později odjel na letiště, kde jej zatkli.

Před kamerou rovněž uvedl, že se setkal s německými diplomaty, ale ti mu řekli, že v jeho případě nemůže německá vláda nic udělat, a tak se cítí zcela opuštěný.

Berlín vyjednával s Minskem

Německé ministerstvo zahraničí ale 20. července uvedlo, že Berlín je v intenzivním kontaktu s úřady v Minsku ohledně Kriegerova osudu. Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí později uvedl, že obě strany o případu jednaly, přičemž Minsk navrhl možná „konkrétní řešení“. Ta však neupřesnil.

O rozsudku smrti, původně vyneseném 24. června, informovala jako první nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Třicetiletý Němec původem z Berlína, který má nezletilé dítě, v minulosti pracoval jako záchranář Červeného kříže a také jako strážce americké ambasády v Berlíně.

V Bělorusku propustili na svobodu opozičního politika, který má rakovinu

Zahraniční

Bělorusko je poslední zemí v Evropě, která uplatňuje trest smrti. Popravy se v Bělorusku vykonávají zastřelením a odehrávají se za nejpřísnějšího utajení: datum se neoznamuje, tělo se nevydává příbuzným a nesděluje se ani místo, kde byl popravený pochován.

Lukašenko, který je už 30 let u moci, pravidelně obviňuje Ukrajinu a běloruskou opozici, že se snaží destabilizovat jeho zemi, která posloužila ruským vojskům jako základna k útoku na Ukrajinu v únoru 2022. Běloruští odpůrci Lukašenkova režimu podnikli sabotáže na železničních tratích sloužících k transportu ruských vojsk.

K trestu smrti za terorismus odsoudil běloruský soud německého záchranáře

Evropa

Výběr článků

Načítám