Hlavní obsah

Lukašenko: Bělorusko nikdy nepošle vojáky bojovat mimo své území

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko prohlásil, že nikdy nevydal a v budoucnu ani nikdy nevydá rozkaz, aby běloruské jednotky bojovaly ve válce mimo území jeho země. Informuje o tom běloruská agentura Belta.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko

Článek

„Nebyly a nebudou žádné záhady, žádné příkazy jet mimo naši zemi. Budeme bojovat jen tehdy, když k nám přijdou se špatným úmyslem. To je vše,“ citovala Belta běloruského vůdce.

Lukašenko to řekl v proslovu, který se týkal „ukrajinské krize“, tedy ruské agresivní války proti Ukrajině. Prohlásil, že světová média tvrdí, že se chce angažovat ve válce na Ukrajině a že by tam mohl vyslat vojska „už zítra“, to ale podle něj není pravda.

Prohlásil to v době, kdy se k ukrajinským hranicím stahují běloruští vojáci a vojenské vybavení, jak informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničí na svém webu.

Další čistka. Rusové zadrželi Šojguova náměstka Popova

Evropa

„Podle ukrajinských zpravodajských složek soustřeďují běloruské ozbrojené síly v Homelské oblasti u severní hranice Ukrajiny pod záminkou cvičení značný počet příslušníků, včetně sil pro speciální operace, zbraní a vojenské techniky, včetně tanků, dělostřelectva nebo protivzdušné obrany,“ stojí v prohlášení.

Bělorusko je blízkým spojencem Ruské federace při jeho invazi na Ukrajinu. V jejích začátcích mohli ruští vojáci postupovat z běloruského území směrem na Kyjev a před invazí Lukašenko povolil ruským jednotkám cvičit u běloruských hranic s Ukrajinou.

Podobně jako Lukašenko nyní, mluvili v minulosti o tom, že své jednotky na Ukrajinu nepošlou, i představitelé Ruska. Šéf Kremlu Vladimir Putin ani ne týden před vpádem na Ukrajinu tvrdil, že u ukrajinských hranic probíhá jen cvičení a že žádný útok neplánuje. Stejně před válkou hovořila i mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová nebo ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Pro Rusko a jeho dobyvačné plány na Ukrajině, které v současnosti komplikuje ukrajinská operace na ruském území, by případné zapojení Běloruska do konfliktu bylo vítanou pomocí.

Bělorusko stahuje k hranici s Ukrajinou vojáky a vybavení, varuje Kyjev

Válka na Ukrajině

Rusko vs. invaze na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin, 18. února 2022

„Tato vojenská cvičení jsou čistě obranná a nepředstavují žádnou hrozbu pro jinou zemi. Byla naplánována a všech cílů těchto cvičení bylo dosaženo.“ Zdroj: Sky News

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, 16. února 2022

„Ráda bych požádala o dezinformace USA a Velké Británie: Bloomberg, The New York Times a The Sun, aby zveřejnily plán našich nadcházejících invazí na tento rok. Ráda bych si naplánovala dovolenou.“ Zdroj: TASS

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, 9. února 2022

„My tyto agresivní plány nemáme, ale mám pocit, že USA ano. Z amerických novin se dozvídáme, že zaútočíme na Ukrajinu. A to i přesto, že věříme, že my a tato země jsme národ, který má společnou historii.“ Zdroj: TASS

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, 27. ledna 2022

„Válka nebude, pokud to bude záviset na Ruské federaci. Válku nechceme. Ale nedovolíme, aby byly naše zájmy hrubě pošlapávány a ignorovány.“ Zdroj: The Times of Israel

Ruský prezident Vladimir Putin, 23. prosince 2021

„(Invaze) není naše preferovaná volba, nechceme to. (Západ) nám musí dát záruky, a to okamžitě.“ Zdroj: Reuters

24. února 2022 Rusko napadlo Ukrajinu.

Výběr článků

Načítám