Hlavní obsah

Lokální záplavy zasáhly západní a severozápadní část Slovenska

V západní a severozápadní části Slovenska se po vydatném dešti vylily některé toky, voda zaplavila rovněž obydlené oblasti, informovaly v neděli místní úřady a média. Voda se dostala i na část dálnice D2 ve směru z Bratislavy do Česka, situaci zkomplikoval také silný vítr. Dopravní podnik ve slovenské metropoli přerušil provoz tramvají. Dál výrazněji stoupla hladina řek Moravy a Dunaje, pro jeden z okresů na západě země meteorologové zvýšili celkové očekávané množství srážek. V několika regionech platí nejvyšší výstraha před záplavami.

Foto: Tomas Hrivnak, ČTK/AP

Obyvatelé vylévají vodu ze zahrady v Záhorské Bystrici, 15. září 2024

Článek

Ve vesnici Radošovce nedaleko hranic s Českem voda z místních potoků zaplavila podle médií nejméně 50 domů. Také ve vesnici Láb na západě Slovenska voda z potoka zaplavila nejbližší domy a také pole. Město Myjava upozornilo, že voda vylitá z místní řeky se dostala na silnice a do areálu amfiteátru. Hasiči tam odstraňovali popadané větve a silný vítr způsobil výpadky v dodávkách elektřiny.

Podobně nepříznivá situace zasáhla také město Stupava nedaleko Bratislavy. Úřady tam vyzvaly obyvatele, aby si nachystali zavadla s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity úřady vyhlásily také v Čadci na severozápadě Slovenska, kde se voda vylitá z řeky Kysuca dostala do zahrad několika rodinných domů. Město pro případ evakuace obyvatel připravilo ubytování v místní sportovní hale.

Foto: Tomas Hrivnak, ČTK/AP

Zaplavený zámek Stupava severně od Bratislavy.

Počasí v Rumunsku a Švýcarsku zabíjelo

Evropa

Voda podle sdělení policie zaplavila krátký úsek dálnice D2 u vesnice Zohor na západě Slovenska, silnice ale zůstala průjezdná.

V Bratislavě má Dunaj sedm metrů

V Bratislavě hladina Dunaje přesáhla výšku sedmi metrů a podle prognózy bude dál stoupat. Úřady už v sobotu rozhodly, že vodohospodáři ve městě postaví další mobilní protipovodňové bariéry. Ty pomohly zabránit výraznějším škodám v metropoli už v roce 2013, kdy Dunaj vystoupal na rekordních více než deset metrů. Bratislavský dopravní podnik oznámil, že kvůli poškozenému trolejovému vedení přerušil provoz tramvají. Vody dál přibylo i v řece Morava na jejím slovenském úseku, vylít z břehů by se ale řeka podle dřívějších odhadů úřadů neměla.

Slovenští meteorologové dopoledne uvedli, že pásmo vydatného deště pomalu opouští Slovensko. Pro okres Malacky na západě země zvýšili na 250 litrů na metr čtvereční odhadované množství srážek, které by tam měly spadnout za období čtyř dnů za stávajícího nepříznivého počasí. Podle nich je půda po deštích už nasycená, další srážky proto zvyšují hladiny vodních toků.

Foto: Tomas Hrivnak, ČTK/AP

Rozvodněný Dunaj v Bratislavě

Polsko hlásí první oběť záplav

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám