Hlavní obsah

Litva instaluje u hranic s Ruskem dračí zuby

Litva v některých oblastech hranic s ruskou Kaliningradskou enklávou instaluje trvalé protipohybové překážky, známé též jako dračí zuby, které jsou určeny k obraně před tanky nebo motorizovanými jednotkami. Informuje o tom litevská televize LRT.

Foto: Litevské ministerstvo obrany

Dračí zuby u hranic s Ruskem

Článek

Podle litevského ministra obrany Laurynase Kasčiūnase se jedná nejen o jasný signál Rusku, ale také o způsob, jak okamžitě ochránit oblasti, které mohou být zranitelné. Podle místostarosty litevského okresního města Pagėgių, které se nachází kousek od hranic, se obyvatelstvo nyní cítí bezpečněji.

Litva dračí zuby instaluje v rámci projektu litevské obranné linie, na který vláda vynaloží dohromady 600 milionů eur (přes 15 miliard korun). „Většina z toho bude vynaložena na různé typy min. Smlouvy jsou už uzavřeny a některé miny jsou už na cestě, další budou následovat,“ uvedl podle litevské televize Kasčiūnas.

Zátarasy instaluje Litva mimo jiné na svém břehu řeky Němen, která tvoří přirozenou hranici mezi touto pobaltskou zemí, Kaliningradskou oblastí a mimo jiné také Běloruskem.

Estonsko chce, aby spojenci z NATO investovali na obranu 2,5 procenta HDP

Evropa

Podle náčelníka litevského generálního štábu Remigijuse Baltrénase je hranice Litvy s Kaliningradem velmi rozmanitá: vede po souši, podél řeky Němen a také městem Neringa, které se nachází na výběžku mezi Litvou a Ruskem.

„Nemůžeme uplatňovat standardní opatření na celé hranici s Ruskem. Nejde pouze o vodní překážku. Neringa je v tomto ohledu trochu jiná. Má jiný přístup a plánovaní. Stejné je to s pozemní části. Všechny tři oblasti mají různé recepty, nakonec se ale spojí v jeden celek a tvoří jednotný obranný plán,“ prohlásil generálmajor.

Zvážíme poslání vojenských jednotek na Ukrajinu, řekl Novinkám tajemník lotyšské diplomacie

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám