Hlavní obsah

Lipavský dorazil do Sarajeva krátce po místních ničivých povodních

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský dorazil ve středu večer do Bosny a Hercegoviny, kterou minulý týden postihly povodně. Ve čtvrtek bude v Sarajevu jednat se svým bosensko-hercegovinským protějškem Elmedinem Konakovićem. Prohlédne si také historickou část Sarajeva a následně odcestuje do Srbska, kde svoji zahraniční cestou, která bude trvat do 11. října, zakončí.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský před odletem do Sarajeva

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Bosnu a Hercegovinu bohužel minulý týden postihly ničivé povodně. Česko navrhlo materiální i záchranářskou pomoc a daruje Bosně a Hercegovině milion korun na bezprostřední nápravu škod,“ sdělil Lipavský před odletem.

Také připomněl, že Češi již v Bosně a Hercegovině pomáhají prostřednictvím nevládní organizace Člověk v tísni, kterou česká diplomacie dlouhodobě finančně podporuje. „Změnili jsme tam zaměření stávajícího humanitárního projektu a vyhradili jsme peníze na náprav škod,“ uvedl dále Lipavský.

Ze Sarajeva se ministr zahraničí ve čtvrtek přesune do srbského Bělehradu. Krátce po příletu se zúčastní zahájení Dnů českého a slovenského filmu, který proběhne v Jugoslávské kinotéce.

FOTO: Bosna kvůli záplavám volá o pomoc

Evropa

V pátek ráno se šéf české diplomacie sejde se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem a následně i se svým protějškem Ivicou Dačićem.

„Do Sarajeva i Bělehradu jedu samozřejmě jednat o našich vzájemných vztazích. Klíčovým tématem bude také rozšíření Evropské unie,“ uzavřel s tím, že jak Bosna a Hercegovina, tak i Srbsko jsou kandidátské země, které se o začlenění do Evropské unie uchází už řadu let. Kromě integrace do EU bude Lipavský v obou zemích také jednat například o obchodních vztazích.

Lipavský zůstává ministrem zahraničí. Fiala jeho demisi nepřijal

Domácí

Výběr článků

Načítám