Hlavní obsah

To šlo rychle: Britové mají nového premiéra. Starmer už byl u krále Karla III.

Aktualizováno

Netrvalo to ani osm hodin a Spojené království má nového premiéra. Stal se jím lídr Labouristické strany Keir Starmer, který v pátek odpoledne zamířil do Buckinghamského paláce za králem Karlem III., jenž ho požádal o sestavení vlády. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Keir Starmer a král Karel III.

Článek

Informaci potvrdil i Buckinghamský palác, který v prohlášení uvedl, že Keir Starmer se v pátek odpoledne stal novým premiérem Spojeného království.

Starmer tak v premiérském křesle vystřídal konzervativce Rishiho Sunaka, který dříve v pátek předal králi demisi poté, co jeho strana utrpěla volební debakl. Podle posledních odhadů získali labouristé 412 křesel, kdežto konzervativci pouze 121, čímž si oproti minulým volbám pohoršili o 251 poslanců.

Do Buckinghamského paláce doprovodila Starmera jeho manželka Victoria, která se společně s novopečeným premiérem vydala do Downing Street, kde Starmer pronesl celostátní projev. Straničtí pracovníci a aktivisté tam již lemují ulici s vlajkami, uvedl The Guardian ve svém on-line přenosu k volbám.

„Naše země jasně hlasovala pro změnu, pro národní obnovu a návrat politiky k veřejné službě,“ prohlásil v projevu Starmer. „Ať už jste volili labouristy či nikoli, vlastně obzvláště, pokud tomu tak nebylo, říkám vám napřímo, moje vláda vám bude sloužit,“ dodal s tím, že politika může být silou pro dobro. „Ukážeme to,“ prohlásil.

Britský premiér Rishi Sunak podal demisi po debaklu konzervativců

Volby

Výběr článků

Načítám