Hlavní obsah

Leyenová by nepohrdla hlasy italské radikální pravice, aby se stala znovu předsedkyní

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nevyloučila, že bude usilovat o hlasy italské radikální pravicové strany Giorgie Meloniové, aby se po volbách do Evropského parlamentu dostala opět do čela Evropské komise. Na námitky, že představa Meloniové na uspořádání Evropy je zásadně rozdílná od plánů Leyenové, šéfka komise tvrdí, že je pro „proevropskou politiku zapotřebí silné většiny“.

Foto: ČTK/AP

Ursula von der Leyenová

Článek

Šéfka unijní exekutivy v této souvislosti zmínila tři podmínky pro budoucí spolupráci. Musí jít o stranu, která je podle ní proevropská, proukrajinská a zároveň musí podporovat právní stát. „Jestliže splní tyto tři podmínky, můžeme jim nabídnout spolupráci,“ vysvětlila Leyenová, jak si představuje případnou spolupráci s italskou premiérkou a její stranou.

O zajištění hlasů se snaží ve chvíli, kdy není vůbec jasné, zda bude opět do funkce navržena, ani to, které strany budou ochotny pro ni hlasovat. I v minulé volbě totiž pro ni nezvedly ruku někteří europoslanci, i když podle dohod měli.

Leyenová striktně vyloučila jakoukoli spolupráci s pravicovou francouzskou stranou Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. „Za žádných okolností, jsou placeni Putinem,“ prohlásila. RN chce podle Leyenové zničit Evropu, uvedl web Tagesspiegel.de.

Eurovolby v Itálii: Salvini se utká s Meloniovou

Eurovolby

V současné době vede v průzkumech veřejného mínění před volbami do Evropského parlamentu středo-pravicová politická skupina Evropská lidová strana (EPP), jejíž je Leyenová součástí. Strany sdružené v tomto uskupení se dohodly, že nejsilnější skupina bude moci obsadit post šéfa Evropské komise. Pokud by Leyenová chtěla znovu získat křeslo šéfky Evropské komise, musela by ji navrhnout Rada EU a poté ji zvolit Evropský parlament, upozorňuje web msn.com.

Sociální demokraté, liberálové a zelení již dříve vyzvali předního kandidáta EPP, aby vyloučil spolupráci se všemi krajně pravicovými stranami. Vyhrožovali, že by pro něj v novém složení Evropského parlamentu ruku nezvedli.

Eurovolby v Rakousku se stávají generálkou pro parlamentní hlasování na podzim

Eurovolby

Krajně pravicové strany jsou v Evropském parlamentu organizovány do dvou frakcí. Kromě Meloniové a její strany Bratři Itálie jsou součástí frakce EKR také Praví Finové a Švédští demokraté. Francouzská RN patří k takzvané ID frakci, kde jsou například rakouští Svobodní (FPÖ), italská Liga, nizozemská Strana pro svobodu, Dánská lidová strana, Estonská konzervativní lidová strana, Vlaams Belang či česká SPD.

Meloniová se netají tím, že v mládí byl jejím vzorem Benito Mussolini a i v předvolební kampani vystupovala radikálně. Její reálnou politiku ale mnozí označují spíše jako středopravicovou, jiní se stále obávají návratu extrémní pravice, popsal v rozhovoru pro iRozhlas italský politolog Mattia Zulianello. V konfliktu na Ukrajině jednoznačně podporuje postoj EU a NATO.

Eurovolby ve Francii: Průzkumy ukazují jasné vítězství krajní pravice

Eurovolby

Výběr článků

Načítám