Hlavní obsah

Letiště v chorvatském Splitu napadli hackeři

Sotva se letiště v chorvatském Splitu vzpamatovalo z IT kolapsu, který paralyzoval desítky milionů počítačů po celém světě, zaútočili na ně hackeři. Podle listu Slobodna Dalmacija udeřili v pondělí večer a letiště Sv. Jeronim muselo zrušit všechny noční lety. Mnozí cestující tak přečkávali noc na zemi v letištní hale.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

IT systém splitského letiště „spadl“ podle listu Slobodna Dalmacija v pondělí kolem osmé hodiny večer. Místní technici nejprve několik desítek minut pátrali po příčině, až zjistili, že jde o hackerský útok. To už se ale provoz letiště zastavil a do rána neodletělo ani nepřistálo jediné letadlo. Lety místo Splitu přijímalo letiště v Zadaru.

Mnozí cestující, kteří na splitském letišti uvázli, spali podle listu na svých zavazadlech či na zemi v odbavovací hale.

Ráno se letiště podle Slobodné Dalmacije „rozjíždělo“ jen velmi pomalu. Cestující i odlety začali jeho pracovníci odbavovat „ručně“. IT systém stále nefungoval.

Nešlo o první globální IT katastrofu. Šéf Crowdstriku byl i při kolapsu Windows XP

Software

Zástupce ředitele splitského letiště Pero Bilas v úterý potvrdil, že experti ještě stále „intenzivně pracují na odstranění poruchy“. Správa letiště pak požádala cestující o trpělivost a omluvila se jim za nastalé potíže.

V úterý odpoledne vydal prohlášení šéf představenstva letiště Lukša Novak, který uvedl, že „provoz se jen velmi pomalu vrací do normálu“.

Odpovědnost za hackerský útok podle něj převzala skupina Akira, která do letištního systému dokázala dostat vyděračský software a údajně chce vyjednávat.

„Lety i cestující stále odbavujeme ručně, což způsobuje zpoždění, která nám působí škody. O ty se ale zatím moc nestaráme, důležité je poskytování služeb cestujícím i firmám,“ dodal.

Češi se ztratili při výletu na chorvatském poloostrově, záchranáři je našli vyčerpané a dehydrované

Evropa

Výběr článků

Načítám