Hlavní obsah

Letecký poplach v Rumunsku. Na území NATO spadly trosky ruského dronu

Ruská armáda v noci na středu zahájila dronový útok na několik ukrajinských měst, včetně přístavního města Izmajil v Oděské oblasti, které se nachází jen pár stovek metrů přes řeku Dunaj od rumunských hranic a vesnice Plauru. Právě do její oblasti, tedy na území Severoatlantické aliance, podle nepotvrzených zpráv médií opět dopadly trosky ruského dronu. Informuje o tom rumunský list Digi24 nebo Defense Romania.

Foto: Profimedia.cz

Dron Šáhid na ilustračním snímku

Článek

Lidé na sociálních sítích uvedli, že ve vesnici Plauru slyšeli dohromady deset výbuchů způsobených ruskými útoky. Jeden z ruských bezpilotních letounů měl vniknout na rumunské území a explodovat v oblasti vesnice, píše Defense Romania.

Rumunské ministerstvo národní obrany uvedlo, že v souvislosti s ruským útokem vyslalo do Plauru tým, který bude pátrat po troskách ruských dronů.

Podle rumunského listu Digi24 úřady v souvislosti s útokem spustily ve městě Tulcea letecký poplach. „V noci kolem 02:20 (01:20 SELČ) vydal Generální inspektorát pro mimořádné situace zprávu RO-Alert, v níž informoval obyvatelstvo o možnosti pádu předmětů ze vzdušného prostoru na území v blízkosti hranic s Ukrajinou,“ uvedly úřady města Tulcea.

„Zpráva byla vydána poté, co rumunské pohraniční a pozorovací složky kolem 02:10 spatřily několik dronů blížících se na sever oblasti župy Tulcea,“ stojí dále v prohlášení.

Anketa

Měla by podle vás protivzdušná obrana NATO sestřelovat ruské střely a drony už na území Ukrajiny?
Ano
78,9 %
Ne
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11803 čtenářů.

Minutu před zprávou generálního inspektorátu, v 02:19, rumunská armáda vyslala kvůli ruskému útoku do vzduchu dvě stíhačky F-16, uvedl list Digi24 v jiné zprávě. Oba letouny se na základnu Borcea vrátily zhruba po dvou hodinách.

List Ukrajinska pravda uvedl, že Rusové v noci na středu zaútočili dohromady 23 drony, 17 z nich se Ukrajincům podařilo sestřelit. Nejvíce z nich mířilo do Oděské oblasti. Ve městě Izmajil došlo k poškození přístavní infrastruktury a domu, na místě jsou tři zranění.

Ruská armáda se na přístavní město Izmajil zaměřovala především v loňském roce. Důvodem byl fakt, že se Moskva v polovině července rozhodla odmítnout prodloužení dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Jenom během loňského léta do rumunské vesnice Plauru spadly trosky nejméně tří ruských dronů.

Drony útočí nad ránem, lidé jsou v pasti. Novinky s kamerou v rumunské vesnici duchů u hranic s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám