Hlavní obsah

Letecké záběry: Povodňová vlna v Polsku a Maďarsku

Povodně po vydatných deštích trápí kromě České republiky také další středoevropské země. Agentura Reuters zveřejnila letecké záběry zachycující následky povodní v Polsku a Maďarsku.

Zatopené Polsko z dronuVideo: Reuters

Článek

V Polsku povodňová vlna postupuje městy, která leží na řece Odře. Dorazila do města Olawa v Dolnoslezském vojvodství a připravuje se na ni Vratislav.

Záplavy v předchozích dnech zpustošily na jihu země řadu měst a vyžádaly si sedm lidských životů. Ve městě Zaháň chybí asi 20 centimetrů, než začnou hráze přetékat. Hladina řeky je na 751 centimetrech, informuje web onet.

Olawou, která leží asi 30 kilometrů od Vratislavi, už povodňová vlna prochází. „Činnost služeb včetně hasičů a vojsk územní obrany se soustředí na zabezpečení (protipovodňových) hrází,“ řekl podle agentury PAP Michal Wójtowicz z místního hasičského sboru. Hladina Odry stále stoupá, její kulminaci město teprve čeká.

FOTO: Obyvatelům polského Slezska zbyly pobořené silnice a zatopené domy

Evropa

Úřady ve středu zrušily výzvu k evakuaci ve městě Nisa, které velká voda zaplavila ve dvou vlnách v neděli a v pondělí a zalila kromě jiného nemocnici. Naopak lidé v několikatisícovém městečku Lewin Brzeski ležícím dále po proudu Kladské Nisy se ještě do svých domovů vracet nemají.

Situaci v zaplavených oblastech sledují drony Bayraktar, uvedla polská armáda. K dispozici je také 19 vrtulníků.

Povodeň řádí v Maďarsku

Maďarsko se připravuje na to, že v příštích dnech dosáhne hladina Dunaje v několika městech kritické úrovně.

V Budapešti jsou v současné chvíli zaplavena nábřeží, uzavřen je i Markétin ostrov. Velká voda ohrožuje budapešťské lázně, a to Budapest Spas a Hévizei Zrt. Kvůli tomu je narušena veřejná doprava.

Ve středu ráno byla hladina Dunaje na úrovni 6,93 metru. Vodohospodáři předpovídají, že bude kulminovat v sobotu odpoledne na 8,46 metru. V roce 2013 byl Dunaj na úrovni 8,91 metru, píše agentura indec.hu.

Zatopené Maďarsko z dronuVideo: Reuters

Nejkritičtější situace je momentálně ve Vácu, kde se Dunaj dostal ze svého koryta. A povodňová vlna se blíží k městu Nagymaros.

Rakousko se pomalu vzpamatovává

Rakousko, které povodně také postihly, je na tom mnohem lépe, hladiny řek klesají a povodňová situace se zlepšuje. Záchranné složky jsou ale stále v pohotovosti a pokračují v odstraňování následků záplav, a to zejména v Dolních Rakousích, kde kvůli velké vodě zemřelo šest lidí.

Uzavřeny zůstávají některé části silnic, včetně úseků na rychlostní silnici S3, která vede k hranicím s Českem, uvedl rakouský automotoklub ÖAMTC.

Rakouská vláda ve středu oznámila navýšení fondu pro zmírnění následků přírodních katastrof a odklad daní pro firmy postižené záplavami.

Řeka Vídeňka se valí Vídní (záběry z pondělí)Video: Reuters

FOTO: Zatopená dálnice a pomalu opadávající voda stále trápí Bohumín

Domácí

Výběr článků

Načítám