Hlavní obsah

„Léta se o tom nesmělo mluvit.“ Nová švédská vláda změnila přístup k migraci

Švédsko, země s jednou z nejliberálnějších azylových politik, rázně změnilo kurs. Politika otevřených dveří a štědrých sociálních podpor je minulostí. Nová, středopravá vláda s podporou krajní pravice mění od roku 2022 to, co předchozí vlády svým přístupem podle ní roky „přehlížely“, přičemž „zadělávaly“ na problémy. Švédsko léta řeší vysokou kriminalitu, války migrantských gangů a násilí.

Foto: Profimedia.cz

Švédská ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergardová

Článek

„Mnoho let se nemohlo o problému s migrací vůbec mluvit. Nebylo to dovoleno. Bylo nemyslitelné říci, že mezi migranty jsou velké rozdíly,“ řekla v rozhovoru pro deník Bild ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergardová (Umírněná strana). „To se ale mění a myslím, že nyní je debata střízlivá a realistická,“ dodala.

Rozjetí přísné migrační politiky přineslo po dvou letech první výsledky. Země ohlásila, že počet žadatelů o azyl je nejnižší od roku 1997.

„Získat ve Švédsku občanství bylo donedávna snadné. Lidé, kteří přišli ze Sýrie, okamžitě obdrželi povolení k trvalému pobytu. Díky tomu bylo Švédsko pro migranty velmi atraktivní a mnoho lidí putovalo přes celou Evropu, aby se do Švédska dostalo,“ uvedla ministryně Stenergardová. Tento přístup je ale minulostí a nová vláda postupně mění azylový zákon. „Většina těch, kteří v současné době žádají o azyl v Evropě, nepotřebuje žádnou ochranu,“ tvrdí Stenergardová.

Švédsko nyní křičí do světa, že mění azylovou politiku, a snaží se případné uprchlíky přesvědčit, aby si zemi jako cílovou nevybrali. Spustilo v cizině i masivní kampaně.

Švédsko přitvrdilo. Vyhostilo muže, který v zemi žije 34 let

Evropa

Švédská vláda vede v zahraničí kampaň, v níž informuje o změnách v azylovém zákonu a o snížení sociálních dávek. „Omezujeme výši sociálních dávek, které lze pobírat. V současné době můžete získat stejnou částku jako za špatně placenou práci na plný úvazek. To je absurdní situace, která vytváří pobídky k tomu, aby lidé nepracovali a místo toho žili na úkor společnosti,“ řekla ministryně. Zákon už je připravený.

Nová vláda ve Švédsku

Švédsko vede od podzimu 2022 menšinová koaliční vláda, kterou tvoří Umírnění, Křesťanskodemokratická strana a Liberálové, podporuje ji protiimigrační strana Švédští demokraté. Premiérem je Ulf Kristersson, šéf Umírněných. Vláda plánuje snížit daně, zpřísnit imigrační pravidla a dát policii více pravomocí v reakci na rostoucí množství přestřelek, které podle Švédských demokratů souvisejí s dlouholetou otevřenou přistěhovaleckou politikou země.

Dlouhodobě nejvlivnější je Švédská sociálně demokratická strana dělnická (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti). Premiéra měla v letech 1932–1936, 1936–1976, 1982–1991, 1994–2006 a od roku 2014 do října 2022. Od kormidla se jí podařilo odstrčit jen několikrát, v minulosti se to dařilo zvláště Straně středu, straně s agrárnickými kořeny, která vládla v letech 1936, 1976–1978 a 1979–1982. V letech 1978–1979 vládu řídila pravostředová Liberální lidová strana (Folkpartiet liberalerna, dnes Liberalerna). Od 90. let dvakrát vládla i liberálně-konzervativní Umírněná strana (Moderaterna), v letech 1991–1994 a 2006–2014.

Pečlivě se zjišťuje, zda ti, kteří žádají o azyl, ho potřebují a jsou ve své domovské vlasti pronásledováni. „To znamená, že do Švédska by se měli dostat pouze ti, kteří jsou ve své domovské zemi skutečně pronásledováni,“ řekla. Ostatní mají smůlu. Další změna proti minulosti je, že se začnou hlídat deportace. „Ve Švédsku máme mnoho lidí, kteří zde zůstávají, i když jim byl azyl odepřen. Skrývají se. Proto tuto situaci změníme,“ dodala.

Švédští policisté míří do Kodaně. Tamní gangy verbují švédské mladistvé

Evropa

Migranti by už neměli zůstávat u příbuzných, kde je úřady stěží zastihnou (v současnosti jde asi o 60 procent případů), ale v přijímacích střediscích. „A jakmile padne rozhodnutí, že by měli zemi opustit, budou převezeni do repatriačního centra,“ dodala. Odtud se je už daří deportovat, protože se neskrývají.

Opatření se zaměřuje na migranty, kteří odmítají integraci a „u nichž je úroveň vzdělání nižší a kultura odlišná“, říká Stenergardová. Takovou migraci chtějí Švédové omezit. „Musíme zajistit, aby ti, kteří přicházejí, nejenže vstoupí do země, ale stanou se součástí společnosti,“ říká ministryně. To znamená, že ti, kteří se neintegrují, budou deportováni.

„Když se podíváte na ukrajinské uprchlíky, ti se integrovali rychle. Poměrně rychle se učí švédsky, okamžitě si hledali práci. Jejich kultura je obecně více podobná švédské kultuře než kultuře lidí z Afriky nebo Blízkého východu,“ uzavřela ministryně.

Gangy ze Švédska už zamořují i Dánsko a Norsko. Najímají děti

Evropa

Výběr článků

Načítám