Hlavní obsah

Krušná chvíle Gerasimova. Podával hlášení o situaci v Kurské oblasti, Putin ho drtil pohledem

Velmi krušné chvilky v souvislosti s ukrajinským průlomem v Kurské oblasti zažil ve středu ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Hlášení sice podával jen „na dálku“, z jeho tváře na videu je ale vidět nervozita a snaha nerozčílit nabroušeného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruský prezident Vladimir Putin poslouchá hlášení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova o situaci v Kurské oblastiVideo: X/Anton Heraščenko

Článek

Ostré pohledy šéfa Kremlu jsou poměrně pochopitelné. Jeho náčelník generálního štábu mu podával hlášení, které nechce slyšet žádný nejvyšší velitel armády, jímž Putin je.

Gerasimov za přihlížení ministra obrany Andreje Bělousova, šéfa bezpečnostní rady Ruska, exministra obrany Sergeje Šojgua a ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova, který velí ruským pohraničníkům, musel přiznat, že ukrajinská armáda pronikla několik kilometrů do hloubi ruského území a obsadila několik obcí.

Putin se po celou dobu na videu ošívá, ušklíbá a vzdychá. Výraz jeho tváře ukazuje, že ho Gerasimovova slova moc nepřesvědčila.

Ukrajinský útok v ruské Sudži: Hraniční přechod v troskách, ruští vojáci se vzdali

Evropa

Bývalý poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko na síti X k videozáznamu z jednání napsal: „Gerasimov slíbil, že vše je pod kontrolou. Putin a ostatní vypadali skepticky. Mimochodem, Putin zase seděl daleko od svých podřízených“.

„Sledujte jeho tvář, říká vám vše. Uvnitř je vzteklý,“ komentují video na síti X lidé.

Útočilo tisíc mužů

Gerasimov na poradě u Putina prohlásil, že útok na Kurskou oblast začal v úterý zhruba v 5:30 místního času (04:30 SELČ) a zúčastnily se ho ukrajinské jednotky o síle až jednoho tisíce mužů.

Cílem podle generála bylo ovládnout pohraniční okres, ale ruské síly za podpory letectva, raketových vojsk a dělostřelectva zastavily postup nepřítele do hloubi území.

„V současné době jednotky uskupení Sever spolu s pohraničníky pokračují v likvidaci nepřítele v místech bezprostředně sousedících s rusko-ukrajinskou hranicí,“ prohlásil Gerasimov.

Ukrajinské ztráty vyčíslil na nejméně 100 zabitých a 215 raněných a na 54 kusů obrněné techniky včetně sedmi tanků vyřazených z boje.

Zelenskyj: Podrobnosti budou později

Kyjev se zatím k vývoji v Kurské oblasti oficiálně nevyjádřil, jediný ukrajinský komentář Ukrajiny ohledně průniku do ruské oblasti poskytl šéf Centra pro boj proti dezinformacím při Radě národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrej Kovalenko. Tvrzení Gerasimova, že situace na hranici je pod kontrolou, označil za lež. „Rusko nekontroluje hranice,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svém facebookovém účtu pouze zveřejnil informaci, že ve středu jednal s vrchním velitelem Oleksandrem Syrským o „našich krocích“ s tím, že podrobnosti budou následovat později.

Na svém účtu na síti X zase poděkoval všem vojákům, kteří slouží Ukrajině na frontě a „všude tam, kde pokračuje naše obrana proti útočným operacím okupantů“. „Čím větší tlak vyvineme na Rusko – agresora, který přinesl válku Ukrajině – tím blíže bude mír.“

Ukrajinské jednotky překročily ruské hranice. Masivně ostřelují město Sudža, lidé prosí o evakuaci

Evropa

Výběr článků

Načítám