Hlavní obsah

„Křičel Alláhu akbar a vraždil.“ Svědek popsal masakr v Německu

Aktualizováno

Vrah, který v pátek na městské slavnosti ve městě Solingen ubodal tři lidi a několik dalších zranil, během útoku křičel Alláhu akbar. Vyšetřovatelům to řekl jeden ze svědků události, napsal web německého listu Die Welt s odvoláním na policejní dokument, který získal k dispozici. Svědek rovněž řekl, že útočníka znal jako návštěvníka místní mešity.

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtví, devět zraněnýchVideo: Reuters

Článek

V souvislosti s pátečním vražděním na městské slavnosti v německém Solingenu byl zatím zatčen patnáctiletý chlapec.

„Podle svědeckých výpovědí měla zatím neznámá osoba s mladíkem krátce před útokem mluvit o úmyslech, které by byly v souladu s trestným činem,“ komentoval zatčení patnáctiletého chlapce podle webu magazínu Die Zeit státní zástupce Markus Caspers.

Podle informací německého magazínu Der Spiegel je mladistvý zatčený Kyrgyz, který žil v uprchlickém centru. Vypovídat prý odmítá.

Podoba útočníka stále neznámá

„Svědek zraněný při činu uvedl, že podezřelý mu byl ze Solingenu známý a že byl také návštěvníkem místní mešity. Dále prohlásil, že podezřelý během svých zločinů křičel Alláhu akbar,“ citoval Die Welt z policejního dokumentu.

Alláhu akbar, je arabská fráze překládaná jako „Bůh je největší“ a slouží jako deklarace muslimské víry.

Několik svědků podle deníku Bild útočníka popsalo jako muže arabského vzezření, jeho identitu ani podobiznu ale policie zatím nezveřejnila s tím, že popisy se rozcházejí.

Po krveprolití v německém Solingenu zatkli 15letého chlapce. Útočník ale uniká dál

Evropa
Foto: Reuters

Německé bezpečnostní složky po útoku v Solingenu

Lidé nechápali, co se děje

„Stál jsem před pódiem a sledoval vystoupení jednotlivých kapel. Z výrazu zpěvačky Suzan Köcherové mi bylo jasné, že se něco děje,“ popisuje Lars Breitzke, kterému se podařilo útok nožem přežít bez zranění. „Vzápětí se vedle mě zhroutil člověk. Nejprve jsem si myslel, že někdo přebral. Pak jsem se otočil a uviděl další lidi, jak leží v kalužích krve,“ vzpomíná na osudové chvíle.

Také Aykut Mutlu, další obyvatel Solingenu, nejprve nechápal, co se děje. „Ozvala se rána a potom jsem viděl dva lidi ležet v krvi na zemi. Vzápětí se nás policie snažila dostat odtamtud. Jen dávala povely, abychom odtamtud šli okamžitě pryč,“ popsal.

„Naštěstí se mi nic nestalo, ale bezpečně se necítím. Jsem navíc máma tří dětí,“ řekla deníku Bild návštěvnice slavnosti Jasmin Hergerová.

Zatčen byl zatím jen patnáctiletý mladík, který je podezřelý, že o útoku předem věděl a nenahlásil ho. Zadržený mladistvý je Kyrgyz, který žil v místním uprchlickém centru, napsal web magazínu Der Spiegel.

Foto: Reichwein Christoph, ČTK

Němečtí policisté po útoku v Solingenu

Vrah bodal náhodně lidi do krku

Útok se odehrál kolem 21:40 ve městě, které má asi 160 tisíc obyvatel. Pět zraněných je ve vážném stavu. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti o tomto víkendu úřady zrušily.

Pachatel bodal lidi cíleně do krku. „Útočník bodal lidi náhodně. Po útočníkovi se intenzivně pátrá a do jeho hledání je nasazeno velké množství policistů,“ řekl mluvčí wuppertalské policie Sascha Kresta. Dodal, že policie předpokládá, že muž jednal sám.

„Byl to masakr, mrtví leželi v kalužích vlastní krve,“ popisují svědci řádění útočníka v Solingenu

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám