Hlavní obsah

Kréta se ocitla v rekordním žhavém sevření

Rekordní teplotu 38,6 stupně Celsia zaznamenali podle webu listu Kathimerini meteorologové v neděli na řecké Krétě v klášteře Toplou na východním výběžku ostrova. Na Krétě už také začala sezona požárů, podle tamních hasičů zhruba o tři týdny dříve než obvykle.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pláže u Elafonisi na Krétě. Ilustrační foto

Článek

Teploty přes 30 stupňů, které nejsou ani v Řecku v polovině května obvyklé, byly o víkendu naměřeny na 108 meteorologických stanicích po celé zemi. Ve středním a jižním Řecku platily třicítky podle Kathimerini také v pondělí i v úterý, Krétu nevyjímaje.

Na ostrově již druhý rok po sobě začala požární sezona, která oficiálně trvá od 1. května do 31. října, o dva až tři týdny dříve než obvykle.

„Požár, který vypukl 13. dubna u Omalosu, odlehlé oblasti v národním parku Samaria ve výšce kolem tisíce metrů nad mořem, nás tak trochu zaskočil,“ řekl Vasilios Vathrakogiannis, mluvčí řeckého hasičského sboru.

Hasiči dostali pod kontrolu lesní požár na Krétě

Evropa

Kréta podle něj zažívá suchá léta a v posledních letech se už i na jaře potýká s nízkou vlhkostí. Podle meteorologů srážky na Krétě loni klesly na 40 procent obvyklého množství a ani první měsíce roku 2024 nenaznačují, že by se srážkový deficit měl dorovnat.

Průměrná teplota naopak stoupá: za rok 2023 byl o půl stupně vyšší, než je průměr 29letého období od roku 1991 do roku 2020.

„Koncem března byly zaznamenány nebývale vysoké teploty a trend přetrvával po celý duben. Toto prodloužené období vysokých teplot spolu s výrazně sníženým množstvím srážek vytváří prostředí náchylnější k lesním požárům v důsledku hromadění hořlavého materiálu,“ vysvětlil Georgios Papavasileiou z národní klimatické observatoře v Aténách.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Loňský požár v Řecku

„Likvidace každého požáru je v takových podmínkách velmi náročná,“ dodal.

Podle profesora Nikose Michalopoulose, šéfa Institutu pro enviromentální výzkum a udržitelný rozvoj, který zkoumá změnu klimatu, jsou na Krétě její dopady výraznější a rychlejší než v jiných částech Řecka.

„Snížení dostupnosti vody na ostrově a nárůst teplot ukazují na skutečnost, že klimatická krize už má dopad na Krétu,“ řekl.

Výběr článků

Načítám