Hlavní obsah

Kreml přitakal Trumpovi: Je důvod k obavám z třetí světové

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nepřekvapivě podpořil názor amerického republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, který v rámci své kampaně zkritizoval demokratickou rivalku v klání o Bílý dům Kamalu Harrisovou a prezidenta Joea Bidena za jejich zahraniční politiku. Snažil se je přitom vykreslit jako ty, kteří tlačí Ameriku do třetí světové války.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Donald Trump (uprostřed) na Arlingtonském národním hřbitově

Článek

Informoval o tom The Independent, ruskou reakci zprostředkoval portál RBK.

„Podívejte se, co se děje na Ukrajině. Vtrhávají do Ruska. Budete mít třetí světovou válku,“ prohlásil Trump několik hodin poté, co se v pondělí na Arlingtonském národním hřbitově zúčastnil zádušní mše za 13 příslušníků americké armády, kteří zahynuli při sebevražedném bombovém útoku během stahování amerických jednotek z Afghánistánu v roce 2021.

Peskov v reakci na Trumpa uvedl, že mnohé západní státy vězí „v konfliktu až po uši“ a jsou do něj bezprostředně zapojené.

„Takové výstřelky jako v Kurské oblasti jsou činy, které eskalují napětí až na úplnou hranici. Proto je důvod k obavám. A v tomto případě lze k takovým alarmujícím prohlášením přistupovat s pochopením,“ odpověděl kremelský mluvčí na dotaz RBK.

Podle pondělního prohlášení vrchního velitele ukrajinské armády Oleksandra Syrského Ukrajina kontroluje v Kurské oblasti 1294 čtverečných kilometrů a více než 100 obcí a měst. Ukrajinské síly podle něj zajaly 594 ruských vojáků.

Rusové z území obsazených Ukrajinci si mají hledat práci jinde, s brzkým převzetím se zřejmě nepočítá

Evropa

Ukrajinští vrcholní představitelé včetně prezidenta Volodymyra Zelenského jmenovali postupně několik důvodů k obsazení ruského pohraničí: mezi nimi zastavení ruského vpádu do ukrajinské Charkovské oblasti, snahu předejít invazi do ukrajinské Sumské oblasti, vytvoření nárazníkové zóny proti ruským útokům na ukrajinské území i získání ruských válečných zajatců pro budoucí výměny za ukrajinské vojáky zajaté ruskými okupačními silami.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý varoval Západ, že si zahrává s ohněm, a Spojené státy upozornil, že by se případná třetí světová válka netýkala jen Evropy. Učinil tak po zveřejnění zprávy, že Ukrajina předloží USA konkrétní seznam cílů na ruském území, jež chce zasáhnout s použitím dodaných raket dlouhého dostřelu ATACMS.

Dovolte nám udeřit. Ukrajina dá USA seznam cílů v Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám