Hlavní obsah

Královna Alžběta před smrtí trpěla rakovinou kostí, tvrdí expremiér Johnson ve svých pamětech

Bývalý britský premiér Boris Johnson porušil protokol a zvyklosti, když se ve svých memoárech rozepsal o zdravotním stavu královny Alžběty II. V úterý to uvedl server stanice CNN. Podle Johnsona královna před smrtí trpěla rakovinou kostí. Buckinghamský palác informaci nekomentoval.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

„Věděl jsem zhruba rok či o něco déle, že měla nějakou formu rakoviny kostí, a její doktoři se obávali, že by se její stav mohl kdykoliv prudce zhoršit,“ uvedl Johnson ve svých pamětech. V těch mimo jiné popisuje i poslední osobní setkání s královnou, jejíž mysl byla podle Johnsona „nemocí nedotčená“.

Johnson je vůbec prvním vysokým vládním činitelem, který se vyjádřil k možným příčinám smrti královny Alžběty II. Ta v roce 2022 zemřela dva dny poté, co Johnson rezignoval na premiérský post, který zastával od roku 2019.

Johnsonova kniha vyjde 10. října. Některé úryvky však zveřejňuje v předstihu bulvární deník Daily Mail. Zveřejněné úryvky Buckinghamský palác, jak je zvykem, nekomentoval. Královna na sklonku svého života držela informace o svém zdravotním stavu v maximálním soukromí. To respektovali i její spolupracovníci.

Jiný postup zvolili král Karel III. a princezna Kate, kteří se letos rozhodli informovat veřejnost o tom, že se s rakovinou léčí.

Britští manželé nevědomky převezli z Francie migranta. Po jeho nahlášení dostali tučnou pokutu

Evropa

Výběr článků

Načítám