Hlavní obsah

Kosmonauti na ISS si otevřeli palírnu skotské whisky

Právo, znk
Moskva/Edingburgh

Skotská palírna Ardbeg chce zjistit, jakou chuť by měla whisky vyrobena ve stavu beztíže. Loni v říjnu proto na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nechala dopravit vzorky nedozrálého sladu a dubu (z něhož jsou vyráběny sudy na uložení lihoviny), aby ověřila vzájemné působení molekul obou látek a jak slad ve vesmíru dozrává.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Článek

Experiment, jenž potrvá nejméně dva roky, provádí americká společnost NanoRacks, podle které by výsledky mohly do budoucna otevřít nové možnosti v řadě průmyslových odvětví.

„Dozvíme se tak hodně ohledně příchutí, což by se dalo využít nejen pro výrobu whisky, ale také potravin a třeba i parfémů,“ podotkl Michael Johnson, technický šéf NanoRacks. Pokusy také podle něj zároveň umožní Ardbegu objevit nové základní chemické prvky ve spektru příchutí, které už využívá.

Vedení palírny, která vyrábí whisky více než 300 let, experiment nadchl. „Osvětlí nám účinky gravitace na proces zrání. Kdoví, co všechno se dozvíme?“ prohlásil šéf výrobního oddělení firmy Bill Lumsden.

Výběr článků

Načítám