Článek
V Durrington Walls našli archeologové důkazy o sběru a zpracování lískových oříšků, trnek, planých jablek a dalších plodů, které dozrávaly v okolí.
Představa, že vítali pocestné tácem s plněnými koláčky, je zábavná
Dávní obyvatelé pláně u Salisbury se však živili především jako zemědělci, pěstitelé obilovin. Scházejí sice přímé důkazy, že by uměli dělat těsto, nelze to ale vyloučit. K jeho přípravě mohli vedle pšenice použít i mleté oříšky či žaludy.
Odborníci britské památkové organizace English Heritage, která spravuje i Stonehenge, proto přišli s domněnkou, že dávní stavitelé mohli spojit těsto a náplň z ořechů a ovoce do něčeho, co bychom dnes označili za plněný koláček.
Ale bez drobenky
Trouby tehdy sice neměli, koláčky se však daly péct i na rozpáleném plochém kameni nebo v keramické nádobě zahřívané žárem ohně.
Archeologové rozluštili záhadu Stonehenge. Odhalili, odkud obří kameny pocházejí

„Nikdy se s jistotou nedozvíme, jaké recepty měli v oblibě, ale představa, že vítali pocestné tácem s plněnými koláčky, je zábavná,“ řekla podle listu The Guardian historička Susan Greaneyová, která pracuje pro English Heritage.
Vědci z pěti britských univerzit, kteří zkoumají Stonehenge a jeho okolí, zjistili, že v půli zimy přicházeli na pláň u Salisbury lidé spolu se svým dobytkem zblízka i zdaleka – údajně až z dnešního Skotska.
V době zimního slunovratu se účastnili oslav a ceremonií u Stonehenge, k nimž jistě patřily také hostiny za účasti místních i příchozích.
Krajina Stonehenge vydala další div

Ale i když místní nabízeli příchozím koláčky s ovocnou a ořechovou náplní, drobenkou je jistě neposypávali. Cukr k její výrobě tenkrát ještě neznali a citron, vanilku, skořici či kakao, které se do drobenky přidávají, také ne.
Mohli si také dělat energetické tyčinky
Přes den si tvůrci velkého monumentu mohli pochutnávat na něčem možná méně vybraném, a přesto velmi výživném. English Heritage spekuluje, že si z bobulí, ořechů a živočišného tuku mohli vyrábět jakousi pravěkou verzi energetických tyčinek.
„Smícháním živočišného tuku s lískovými oříšky a ovocem by vznikla skvělá energetická tyčinka plná kalorií. Taková jídla se mohla jíst běžně i při oslavách, přičemž sdílení jídla pomáhalo stmelovat komunitu,“ nadhodila Greaneyová.
Výběr archeologických objevů roku 2021. Od prstenu proti kocovině až po největší egyptské město

Původ plněných koláčů lze zatím vysledovat jen do středověku. Recepty se v průběhu staletí měnily, někdy to byly slané pochutiny plněné masem, jindy zase sladké pochoutky.
Plněné na pravěký způsob |
---|
K výrobě těsta jsou třeba dvě hrsti pšeničné mouky (ideálně z pšenice dvouzrnky), půl hrsti mouky z lískových oříšků, hrudka sádla nebo trocha oleje a troška vody. |
Pro náplň stačí čtyři planá nebo malá kyselá jablka, trochu ostružin a trnek, asi lžíce očištěných šípků a lžíce medu. Lze přidat hrst bobulí nebo pár podrcených lískových oříšků. |
Jako ozdobu lze použít několik oříšků či semínek, třeba lněných, a kapku medu na vršek. |