Hlavní obsah

Kobercový spad krup. Německo se chystá na bouře, Česko zasáhnou v noci na pondělí

Tlaková níže Heike, která se do střední Evropy přesouvá z Francie, s sebou přináší nejen silné bouřky, ale především vytrvalé lijáky, krupobití a také silný vítr. Na západě Německa začne ovlivňovat počasí už v sobotu odpoledne. V Česku začnou silné bouře řádit v noci na pondělí a během pondělního dopoledne, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Windy

Předpověď bouří pro Německo na nedělních 16 hodin

Článek

Bouřky, před kterými varují němečtí meteorologové, budou provázet extrémně silné lijáky, krupobití a silné poryvy větru, takzvaný downburst. V meteorologii se tak označuje extrémně silný sestupný konvektivní proud, který v přízemní vrstvě vytváří silný ničivý vítr vanoucí z bodového zdroje radiálně. Škody způsobené downbursty se někdy zaměňují s tornádem.

Ze Spojených států přicházejí zprávy, že downbursty způsobily podobné škody jako tornáda. Ve střední Evropě nebývají tak silné, ale bouře budou provázet poryvy větru o rychlosti až 100 km/h, jsou docela možné.

Spadnout by mělo až 60 litrů na metr čtvereční. Hrozí bleskové záplavy, varují meteorologové. Bouřkový pás se v Německu bude táhnout od severu z Hamburku na jih do Mnichova, píše web týdeníku Focus.

Klimatolog: Letní vedra budou častější a delší

Domácí

V Bavorsku mají mít bouřky jinou strukturu než ve zbytku země a německá meteorologická služba varuje před silným krupobitím, kroupy by měly být extrémně velké. Předpověď varuje, že bouřky s velkými kroupami mají postihnout i velká města jako Norimberk, Ingolstadt, Řezno, Pasov a Mnichov. Zejména v Alpách budou bouřky velmi silné a meteorologové mluví o „kobercovém spadu krup“.

V Česku v noci na pondělí

Česko zasáhnou silné bouře v noci na pondělí. „Víkend by měl být horký s teplotami přesahujícími 30 stupňů Celsia. V sobotu se objeví bouřky na západě Čech, ale budou mít jen lokální charakter a mělo by spadnout do 20 mm srážek,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Neděle by měla být také velmi horká, silné bouřky zasáhnou Česko až v noci na pondělí a v pondělí dopoledne, kdy budou řádit na Moravě a ve Slezsku.

Po přechodu bouřek se přechodně ochladí, kdy by se teploty měly pohybovat kolem 20 stupňů. Postupně ale budou teploty zase stoupat.

Meteorology překvapila supercela nad Českem. Večer rychle urazila nevídaných 230 kilometrů

Domácí

Výběr článků

Načítám