Hlavní obsah

Kneisslová jako ruská expertka v Radě bezpečnosti? Okurková sezona, vysmívá se rakouská diplomacie

V Rusku zavládla okurková sezona. Neexistuje jiné vysvětlení, proč by exministryně zahraničí Karin Kneisslová měla vystoupit jako ruská expertka v Radě bezpečnosti OSN, prohlásila mluvčí rakouské diplomacie Claudia Türtscherová. Reagovala tak na dotaz Novinek, co si rakouské ministerstvo myslí o avizovaném proslovu Kneisslové na čtvrteční Radě bezpečnosti OSN, kterou svolala Ruská federace kvůli zahraniční vojenské pomoci Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Karin Kneisslová s ruským vůdcem Vladimirem Putinem na svatbě

Článek

Jako první o ruském svolání RB OSN informoval ukrajinský list Ukrinform, jehož newyorský korespondent uvedl, že by virtuálně, prostřednictvím videohovoru měla na radě promluvit právě i Kneisslová. „Slyšeli jsme o tom,“ sdělila Novinkám Türtscherová.

„Zdá se, že i v Rusku nastala okurková sezona. Neexistuje jiné vysvětlení, proč by častý host (televize) Russia Today vystupoval v Radě bezpečnosti OSN jako takzvaný ‚expert‘,“ sdělila Novinkám Türtscherová.

Ke svolání RB OSN se vyjádřil i mluvčí české diplomacie Daniel Drake. „Už ani nestíhám počítat, kolikrát Rusko k tomuto bodu svolává Radu bezpečnosti. Ale chápu, je léto a léto se nese ve znamená Sauregurkenzeit,“ sdělil Novinkám Drake, který použil německý výraz pro okurkovou sezónu.

Tancovala s Putinem

Kneisslová působila jako rakouská ministryně zahraničí v letech 2017 až 2019. Předtím jako expertka na mezinárodní právo a historii Středního východu vyučovala na diplomatické akademii ve Vídni.

V roce 2018 se vdala za podnikatele Wolfganga Meilingera. Na svatbu pozvala i ruského vůdce Vladimira Putina, se kterým si zatancovala. Putin jí o čtyři roky později věnoval safírové náušnice z bílého zlata za 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun). Kneisslová o něm v rozhovoru pro BBC řekla, že je ten „nejinteligentnější a nejdokonalejší gentelman“, kterého kdy poznala.

Jak uvedla Türtscherová, rakouská exministryně je také častým hostem televize Russia Today, do níž začala přispívat v roce 2020. V půlce června 2023 pak oznámila, že se natrvalo stěhuje do Ruska. Nyní žije v Petrohradě.

Moskva svolává Radu bezpečnosti OSN. Vystoupí rakouská exministryně, která žije v Rusku

Evropa

Výběr článků

Načítám