Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté zastavili provoz na letišti ve Frankfurtu. Zrušili lidem 140 letů

Klimatičtí extremisté ve čtvrtek ráno narušili provoz na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, největším německém letišti. Zrušeno muselo být zhruba 140 letů. Provoz letiště byl zcela ochromen po dobu zhruba dvou hodin. Provoz se postupně dařilo obnovovat od sedmé hodiny ranní.

Klimatičtí aktivisté ráno narušili provoz na největším německém letištiVideo: Reuters

Článek

Podle informací deníku Bild klimatičtí extremisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) vnikli na letištní plochu okolo páté hodiny ranní, když si prořezali cestu pletivovým plotem okolo areálu. Následně se přilepili k ranveji a zablokovali tak provoz. Podobnou taktiku nedávno použili i na jiných letištích.

Foto: Fricke Helmut, ČTK

Zrušené spoje na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem

Zrušené spoje na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem

„Klimatickým aktivistům se dnes podařilo dostat na letiště. Spolková a zemská policie stejně jako letištní ostraha okamžitě zareagovaly,“ uvedlo frankfurtské letiště na síti X. „Od 07:50 jsou všechny dráhy opět v provozu,“ dodalo.

Frankfurtské letiště na čtvrtek plánovalo asi 1400 letů, zhruba desetinu z nich ale muselo kvůli akci aktivistů zrušit. „Po zbytek dne je nutné počítat se zpožděními. Prosíme cestující, aby si před cestou na letiště ověřili status letu na internetových stránkách leteckých společností,“ upozornilo letiště.

Hnutí Letzte Generation brzy ráno oznámilo, že se ke startovacím a přistávacím dráhám přilepilo šest aktivistů. Policie později sdělila, že do areálu se dostalo sedm lidí a že osmý člověk, který se na letiště snažil také proniknout, uvázl na plotě. Všech osm aktivistů policisté zadrželi.

Demonstranti s sebou měli transparenty s nápisem, že ropa zabíjí. Hnutí na síti X napsalo, že další těžba ropy, plynu a uhlí ohrožuje existenci lidstva. „Pryč od fosilních paliv do roku 2030!“ dodalo.

„To, co se tady děje, je absurdita! Včera v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, dnes ve Frankfurtu nad Mohanem. Ploty na letištích jsou dlouhé kilometry. Proto samozřejmě není snadné je bezproblémově a důsledně monitorovat,“ uvedl Andreas Rosskopf z policejních odborů GdP. „Provozovatelé letišť musí mít ze zákona povinnost aktualizovat své bezpečnostní normy,“ dodal.

Ekologičtí zločinci čtyři hodiny blokovali letiště v Kolíně nad Rýnem a vyhrožují dalšími akcemi

Ekonomika

Výběr článků

Načítám