Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté posprejovali Stonehenge oranžovou barvou

Dva ekologičtí extremisté z hnutí Just Stop Oil postříkali oranžovou barvou slavný monument Stonehenge nacházející se u městečka Salisbury ve Spojeném království. Informuje o tom deník The Telegraph. Podle aktivistů se jednalo o kukuřičnou mouku, která se má brzy deštěm smýt.

Posprejování StonehengeVideo: X/Just Stop Oil

Článek

K incidentu došlo ve středu kolem 11:00 (12:00 SEČ). Hnutí Just Stop Oil (Zastavte ropu) z něho zveřejnilo video, na němž je podle britského deníku vidět 21letý Niamh Lynch a 73letý Rajan Naidu, jak sprejují oranžovou barvu na téměř pět tisíc let starý monument.

„Oranžová kukuřičná mouka, kterou jsme použili k vytvoření poutavé podívané, se brzy smyje deštěm. Naléhavá potřeba účinných vládních opatření ke zmírnění katastrofálních důsledků klimatické a ekologické krize nikoli,“ tvrdí Naidu, který pochází z Birminghamu.

Hnutí Just Stop Oil je extremistická skupina, která od roku 2022 působí ve Spojeném království. Pomocí omezování pohybu, vandalismu a dalších činů usiluje o to, aby britská vláda přestala vydávat licence k těžbě fosilních paliv.

Podle tiskové mluvčí si je navíc hnutí jisté, že se mu to podaří a že dojde k postupnému ukončení používání fosilních paliv do roku 2030.

„Všichni jsme si jistí, že se nám to podaří. Potenciální následující britská vláda už se zavázala, že uzákoní původní požadavek organizace Just Stop Oil: žádná nová ropa a plyn,“ cituje britský deník mluvčí hnutí, aniž by uvedl, která strana či strany jim to přislíbily.

Klimatičtí extremisté posprejovali dětem v Kodani vánoční strom

Evropa

Výběr článků

Načítám