Hlavní obsah

Klimatické extremistky posprejovaly soukromé tryskáče na britském letišti

Radikální klimatické aktivistky ze skupiny Just Stop Oil postříkaly oranžovou barvou soukromé tryskáče na letišti Stansted nedaleko Londýna, kde je umístěno i letadlo americké zpěvačky Taylor Swiftové. Dvojici žen následně zatkli policisté. Incident se stal pouhý den poté, co extremisté z téže skupiny postříkali oranžovou barvou tisíce let starý monument Stonehenge.

Klimatické extremistky posprejovaly soukromé tryskáče na britském letištiVideo: Reuters

Článek

„Jennifer a Cole se prořezaly plotem na soukromé letiště v Stanstedu, kde je zaparkovaný tryskáč Taylor Swiftové, a požadují nouzovou dohodu o ukončení používání fosilních paliv do roku 2030,“ napsala skupina Just Stop Oil na sociální síti X.

K příspěvku bylo připojeno video zachycující jednu z žen prořezávající se bruskou skrz plot a následně i stříkání barvy na letadlo. Dvojice se na letiště vloupala ve čtvrtek okolo páté hodiny ranní, britská policie později oznámila zatčení obou žen.

„Policisté byli na místě během několika minut a zadrželi dva lidi. Letiště a lety fungují normálně. 22letá žena z Brightonu a 28letá žena z Dumbartonu byly zatčeny pro podezření z trestného činu poškozování a zasahování do provozu národní infrastruktury,“ oznámila policie hrabství Essex.

Klimatičtí extremisté posprejovali Stonehenge oranžovou barvou

Evropa

„Rád bych ujistil cestující a širokou veřejnost, že jsme dobře připraveni a vybaveni na řešení incidentů tohoto druhu. Téměř okamžitě poté, co jsme byli informováni o tomto incidentu, který se odehrál mimo hlavní terminál pro cestující, jsme byli na místě. Na letišti udržujeme stálou přítomnost a tato přítomnost bude v letním období posílena,“ dodal komisař Simon Anslow.

Zatím není jasné, zda je mezi letouny pomalovanými barvou i tryskáč Taylor Swiftové, kterou v nadcházejících dnech čeká trojice koncertů v Londýně. Právníci této zpěvačky už v únoru pohrozili žalobou proti studentovi, který na sociálních sítích monitoruje pohyb zpěvaččina letadla.

Účet CelebJets na sociální síti X uvedl, že její tryskáč byl mezi letouny celebrit nejpoužívanější, když za rok do atmosféry vypustil více než osm tisíc tun oxidu uhličitého. Tým zpěvačky následně oznámil, že letoun je pronajímán a využívají jej i jiné subjekty, upozornil web deníku The Guardian.

Incident na letišti Stansted se odehrál pouhý den poté, co klimatičtí extremisté z téže skupiny postříkali oranžovou barvou tisíce let starý monument Stonehenge. Podle aktivistů se jednalo o kukuřičnou mouku, která se má brzy deštěm smýt.

Diverzní akce na slavnostní veganské večeři aneb Klimatičtí extrémisté ochutnali vlastní medicínu

Koktejl

Výběr článků

Načítám