Hlavní obsah

Klan Marine Le Penové posiluje. Ve volbách kandiduje i její starší sestra

Politika je jejich život. To padne jako ulité na rodinu francouzské političky Marine Le Penové. V parlamentních volbách totiž kandiduje i její starší sestra, čtyřiašedesátiletá Marie-Caroline Le Penová, a to v departementu Sarthe na severozápadě země. A také za stranu Národní sdružení (RN).

Foto: Profimedia.cz

Marie-Caroline Le Penová kandiduje v parlamentních volbách

Článek

Marie-Caroline Le Penová není žádná politická rychlokvaška. Do strany Národní fronta (od roku 2018 Národní sdružení – pozn. red.), kterou založil jejich otec Jean–Marie Le Pen, vstoupila jako mladičká dívka. „Bylo mi nějakých 15 let,“ říká sama.

Později se ale s otcem názorově rozešla a vrátila se, až když kormidlo strany převzala její sestra, která ji změnila a otce ze strany vyloučila, píše web actu.fr.

Její jméno se dostalo do povědomí v 90. letech, kdy kandidovala na starostku Neuilly-sur-Seine u Paříže, ale prohrála s prominentním soupeřem – pozdějším prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Ponížení a riskantní sázka, hodnotí ve Francii Macrona

Volby

V letech 1992 až 2004 byla radní v Hauts-de-Seine a dvakrát kandidovala v parlamentních volbách v 6. volebním obvodu Hauts-de-Seine proti Sarkozymu.

Nyní kandiduje v místě, které v podstatě nezná. „Nebudu lhát, nepocházím odsud, ale vyslyšela jsme prosby vedení strany. Věří, že moje jméno ve volebním klání pomůže,“ uvedla. V místě si už pronajala dům a podle svých slov „vede kampaň v terénu“.

Je přesvědčená, že pro Francouze budou nadcházející parlamentní volby jasné. „Půjdou buď s námi, nebo s (francouzským prezidentem Emmanuelem) Macronem.“

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Marine Le Penová

Nemá žádný speciální volební program pro svůj obvod. „Jsou to celostátní volby a náš program platí všude. Témata jsou stejná, kupní síla, bezpečnost a imigrace,“ řekla.

Předvolební průzkumy považují Národní sdružení za lídra s předpokládaným ziskem 30 procent hlasů. Na druhém místě se zatím pohybuje levicová koalice s 25 procenty hlasů. Teprve za nimi je Macronova Obnova s předpokládaným ziskem 20 procent.

Ve Francii přituhuje, čeká ji volební souboj konzervativců s extrémní rudozelenou levicí

Hlas na poušti

Parlamentní volby ve Francii mají dvoukolový systém. Země je rozdělena do 577 volebních obvodů. Z každého obvodu vzejde jeden poslanec.

Aby kandidát zvítězil v prvním kole, musí v daném obvodu získat více než 50 procent hlasů a současně alespoň 25 procent hlasů všech registrovaných voličů.

Pokud se takový kandidát nenajde, koná se v obvodu druhé kolo voleb. Do něj postupují dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola a případně také další kandidáti, kteří v prvním kole překročili hranici 12,5 procenta hlasů.

Vítězem druhého kola se v obvodu stává kandidát s nejvyšším počtem hlasů.

Situace je vážná, kandiduji do parlamentu, oznámil exprezident Hollande

Volby
Související témata:
Marie-Caroline Le Pen

Výběr článků

Načítám