Hlavní obsah

Když vy nám ropu, tak my elektřinu. Slovensko hrozí Ukrajině odvetou

Bratislava

Pokud Ukrajina neobnoví dodávky ropy z ruské společnosti Lukoil přes ropovod Družba, Slovensko bude nuceno sáhnout na své rezervy. Bratislava nevylučuje odvetná opatření vůči Kyjevu.

Foto: Peter Mayer, ČTK

Rafinerie Slovnaft

Článek

Slovenský prezident Peter Pellegrini ve středu konstatoval, že odstavení tranzitu ropy z ruské společnosti Lukoil do rafinerie MOL a do bratislavského Slovnaftu nemůže Slovensko z dlouhodobého hlediska akceptovat.

„Považuji to za velmi vážnou věc a za nepříjemný zásah do našich dobrých vztahů. Můžeme chvíli čekat, jak to nakonec dopadne, ale byl bych nerad, kdyby vláda musela přistoupit k recipročním opatřením,“ uvedl slovenský prezident na tiskové konferenci na ministerstvu obrany, kterou živě přenášel Facebook.

Hlava státu zdůraznila, že Slovenská republika se vůči Ukrajině v minulosti vždy zachovala jako zodpovědný soused a dobrý partner. „Byli jsme schopni na naše vlastní náklady poprvé v historii přetransformovat náš plynovod, tak aby mohl fungovat v reverzním toku, a zásobovali jsme Ukrajinu v časech, kdy neměla dostatek plynu,“ připomněl Pellegrini.

Maďarsko bez ropy. Jinudy než přes Ukrajinu to nejde, běduje ministr

Evropa

Hlava státu konstatovala, že Slovensko je jedním z největších dodavatelů elektrické energie na Ukrajinu, když do dnešního dne dodalo Kyjevu přes 40tisíc megawatthodin.

„Domnívám se, že v situaci, kdy klesla schopnost Ukrajiny produkovat elektrickou energii o více než polovinu, jsou tyto dodávky elektrické energie pro Ukrajinu klíčové. Činíme tak opět jako zodpovědný soused a zodpovědný partner, aby netrpělo obyvatelstvo, děti, nemocnice a další infrastruktura,“ řekl Pellegrini.

Hodně riskují

Podle vicepremiéra a ministra obrany Roberta Kaliňáka (Směr) Ukrajina zastavením dodávek ropy ze společnosti Lukoil hodně riskuje z pohledu dobrých sousedských vztahů.

„Tohle rozhodnutí bylo nezodpovědné a bezohledné. Velmi nám připomíná rozhodnutí z roku 2009, kdy Ukrajina bezdůvodně a hlavně ve svůj vlastní prospěch používala slovenský plyn. Z tohoto pohledu se domnívám, že ten krok je velmi problematický, a věřím, že se velmi brzy vyřeší, protože by to velmi zásadním způsobem poškodilo naše vztahy,“ zdůraznil Kaliňák.

Kyjev přidal v červnu ruskou společnost Lukoil na svůj sankční seznam a přerušil dodávky ropy od této společnosti přes ropovod Družba do Maďarska a na Slovenko.

Obě země proto vyzvaly Evropsku komisi, aby rozhodnutí Ukrajiny prošetřila. Podle Slovenska jde o porušení asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Slovenský premiér Robert Fico (Směr) tvrdí, že výpadek dodávek od Lukoilu znamená, že bratislavská rafinerie Slovnaft, která spadá pod maďarskou skupinu MOL, bude dostávat o 40 procent méně ropy, než kolik jí potřebuje.

Slovensko a Maďarsko nedostávají ropu od ruského Lukoilu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám