Hlavní obsah

Katolické Rakousko v šoku. Muslimů je na vídeňských základních školách víc než křesťanů

Ve vídeňských základních školách tvoří muslimové největší náboženskou skupinu. S velkým odstupem jsou na druhém místě katolíci, uvádějí nejnovější statistická data, která v úterý představil Christoph Wiederkehr, náměstek vídeňského primátora.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plných 35 procent školáků na veřejných základních školách se hlásí k islámu. Na druhém místě jsou děti, které se nehlásí k žádnému vyznání, těch je 26 procent. Teprve třetí příčka patří katolíkům (21 procent), píše list Kronen Zeitung.

Dalších 13 procent se hlásí k pravoslaví, k protestantům dvě procenta a zbytek je označen jako ostatní. Ještě před šesti lety tvořili na vídeňských základních školách většinu křesťané, připomíná Wiederkehr.

Čtrnáctiletá islamistka plánovala útok v Rakousku. Chtěla vraždit „nevěřící“

Evropa

Náměstek primátora zdůrazňuje, že víra je soukromou záležitostí a svoboda vyznání patří k základním právům člověka. Průzkumy ale zároveň ukazují, že mladí muslimové ve Vídni jsou nejen výrazně více nábožensky založení, ale také stále častěji zastávají extrémní postoje, jako je antisemitismus, nepřátelství vůči komunitě LGBTQ a odmítání principu rovnosti mezi muži a ženami.

Wiederkehr chce vzhledem k vývoji zrušit na vídeňských školách předmět náboženská výchova a zavést nový s názvem Život v demokracii. Vyučoval by se hned od první třídy.

Testy DNA. Migranti si dovážejí příbuzné, Rakousku dochází trpělivost

Evropa

Výběr článků

Načítám