Hlavní obsah

Katastrofa pro Macrona, hodnotí první kolo voleb francouzská média

První kolo francouzských předčasných parlamentních voleb skončilo pro tamního prezidenta Emmanuela Macrona katastrofou, zareagoval na výsledky list Le Figaro. Macronova středová aliance skončila až na třetím místě za krajně pravicovým Národním sdružením (RN) a levicovou koalicí Nová lidová fronta (NFP). Výsledek voleb sice nebude mít vliv na Macronovo setrvání v úřadu prezidenta, ale mohl by jej politicky izolovat, míní dál francouzská média.

Foto: ČTK/AP

Emmanuel Macron s mladým podporovatelem

Článek

Macronův středový tábor od voličů konkrétně obdržel 20 % hlasů, zatímco RN 34 % a NFP 28 %. Macron tyto volby vyhlásil v reakci na jasnou prohru s krajní pravicí ve volbách do Evropského parlamentu. „Až budou historici hodnotit rozpuštění (parlamentu), použijí jediné slovo: katastrofa. Větší si ani nelze představit,“ stojí v autorském komentáři zveřejněném listem Le Figaro.

Macronovo funkční období sice skončí až v roce 2027, ale francouzská média přesto o výsledku prvního kola voleb mluví jako o konci jeho éry. „Prezentoval se jako hráz proti chaosu a voliči jej učinili odpovědným za tento chaos. Žádal je o jasnou většinu, aby mohl vládnout v klidu a harmonii, oni mu ale jen zesílili jeho mučivou izolaci,“ zhodnotil výsledek deník Libération.

Předseda Národního sdružení Jordan Bardella a zakladatelka strany Marine Le Penová v předvolební kampani avizovali, že v případě složení vlády hodlají výrazně omezit prezidentovy vojenské pravomoci. Na rozsudky, že k něčemu takovému opravdu dojde, je ovšem příliš brzy, protože o většině parlamentních křesel rozhodne až nedělní druhé kolo.

Krajní pravice ve Francii slaví úspěch. Strana Le Penové vyhrála první kolo voleb

Evropa

Ve Francii je nepsaným pravidlem, že si ve druhém kole středově pravicové a středově levicové strany vzájemně podporují kandidáty čelící opozici z okrajů politického spektra, jak připomíná agentura Reuters. Přesně k tomu voliče po konci prvního kola vyzýval nejen Macron, ale činí tak i velké množství francouzských médií.

Jako hrozba pro demokracii je pak vnímáno nejen Národní sdružení s mnohaletou historií rasismu a antisemitismu, ale také krajně levicová Nepoddaná Francie, jež je součástí Nové lidové fronty, což by Macronovy smířlivé snahy mohlo výrazně zkomplikovat. To, zda v prvním kole úspěšná RN bude nakonec sestavovat vládu, je tady stále nejasné, ale nepopiratelně k tomu nyní má blíž než kdy dříve.

I kdyby se však Macronovi nakonec podařilo Národní sdružení udržet od vládních postů, nebude schopný smazat to, že právě během jeho úřadování krajní politické entity takto znatelně posílily. „Francie se probudila tváří v tvář bezprecedentním extrémům zprava i zleva,“ zhodnotil nedělní výsledek deník Journal de la Haute-Marne.

První mandáty ve francouzských parlamentních volbách posbírala krajní pravice

Volby

Výběr článků

Načítám