Hlavní obsah

Při sesuvu bahna a kamení v Tatrách zemřela Češka, oběti jsou zřejmě už tři

Aktualizováno

V Monkově dolině v Belianských Tatrách nedaleko obce Ždiar zavalil ve čtvrtek sesuv půdy několik lidí. Dvě ženy zemřely, jedna z nich byla Češka, uvedlo v noci na pátek české ministerstvo zahraničí. Původní informace uváděly, že zemřely Slovenka a Polka. Třetí člověk později zemřel v nemocnici, informovala v pátek ráno TV JOJ, oficiálně ale tato oběť zatím potvrzena nebyla.

Evakuace turistů z Monkovy dolinyVideo: HZS Tatry

Článek

„Sesuv kamenné laviny na Slovensku má bohužel dvě oběti. Jednou z obětí je i česká občanka,“ řekla nejprve po tragédii České televizi Aneta Kovářová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Informace o třetí oběti byla zveřejněna až posléze.

Tři ranění včetně jednoho dítěte podle TV JOJ utrpěli lehká až středně těžká zranění. Do nemocnice v Popradu byl převezen 57letý muž s pohmožděninami nohy, dále 50letý muž s poraněním hrudníku a nezletilá osoba s poraněním holeně.

Všechny oběti jsou ze skupiny, která se schovávala v přístřešku před bouřkou, přístřešek strhla lavina vody, bahna a kamení.

„Mezi zraněnými jsou také čeští občané, nicméně jedná se o lehká zranění. Náš zastupitelský úřad v Bratislavě je prostřednictvím naší konzulky v kontaktu, situaci řeší,“ doplnila.

Starosta obce Ždiar Pavel Bekeš televizi Markíza řekl, že lavina bahna a kamení zdemolovala celý přístřešek, kde se turisté ukrývali. „Ti, kteří byli na okraji, měli štěstí, ale ti, kteří byli uprostřed, na to doplatili zraněním,“ konstatoval starosta. „Naši chlapci říkali, že oběťmi jsou dvě krásné mladé dívky. Jedna by měla být Slovenka, druhá Polka,“ odhadoval Bekeš. Posléze se ovšem ukázalo, že jedna z mrtvých žen byla Češka.

Foto: Facebook ministra životního prostředí Tomáše Taraby

Zdemolovaný přístřešek, ve kterém byla bahnem a kamením zavalena skupina turistů

O Češích ve skupině mluvil i Bekeš. „Zranění Češi jsou snad už v nemocnici,“ řekl televizi Markíza. Jejich počet ale neupřesnil. Podle ministerstva zahraničí je několik Čechů lehce zraněno.

Horská záchranná služba uvedla, že dva lidé jsou mrtví a čtyři zranění, další vyvázli bez zranění nebo jen s povrchovými zraněními.

Foto: HZS Tatry

Následky bahenní laviny v Monkově dolině

Operační středisko záchranné zdravotní služby na Facebooku informovalo, že na místě bylo zaklíněno až 16 osob. Zasahovali tam záchranáři, členové horské záchranné služby i záchranářský vrtulník.

Podle informací webu tvnoviny.sk se 11 lidí už podařilo vyprostit. „Jsou sice špinaví, zablácení, ale živí. Tři turisty transportoval vrtulník do nejbližší nemocnice,“ uvedl web.

Takto se ve čtvrtek hnala voda Monkovou dolinou

Správa Tatranského národního parku (TANAP) na Facebooku upozornila na sesuv půdy na značený turistický chodník v Monkově dolině.

„Upozorňujeme návštěvníky Tater, že na turistickém chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla došlo k sesuvu půdy a značený chodník je neprůchodný. Je potřeba se uvedenému místu vyhnout a neplánovat si v úseku túry ani na příští dny,“ uvedl TANAP.

V Tatrách zachraňovali Čechy

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám