Hlavní obsah

Jste bílý Angličan? Můžete jet dál, lustrovali výtržníci řidiče v Middlesbroughu

Jste bílý? Jste Angličan? řvali výtržníci v Middlesbroughu, městě v severovýchodní Anglii, na řidiče vozů, které zastavili na křižovatce. Pustili je dál, až když zjistili, že jejich požadavky splnili, píše deník Daily Mail a odkazuje na video, které se objevilo na sociálních sítích.

Násilné protesty v MiddlesbroughuVideo: AP

Článek

Velkou Británii zasáhly o víkendu výtržnosti a násilné protesty z řad příznivců krajní pravice. Jedním z měst byl i Middlesbrough, kde výtržníci zastavovali dopravu a kontrolovali, zda osádky vozů „jsou bílé“, píše deník Daily Mail.

Na videu jsou zachyceni násilníci, jak stojí na křižovatce a konfrontují řidiče v autech, když se snaží jet dál. „Jste Angličan? Jste bílý?“ je slyšet křik jednoho z nich. „Ano, je!“ bylo slyšet, jak volá další. Řidiči v červených a tmavých vozech vzápětí vyrazili vpřed. Po celou dobu dohadování dav jásal a jeden z násilníků křičel: „Kde je policie, mohli mě přejet.“

Policie s těžkooděnci byla vidět opodál, zatímco výtržníci kroužili po křižovatce a zastavovali vozy. Později policie oznámila, že se výtržnosti podařilo dostat pod kontrolu v pondělí nad ránem, zadrženo bylo 43 osob a případy násilí se vyšetřují. Policisté by měli zůstat v ulicích města i po následující dny.

Ve Velké Británii propukly násilnosti poté, co před týdnem sedmnáctiletý mladík vyzbrojený nožem v taneční škole v Southportu zabil tří dívky a dalších deset lidí zranil. Ačkoli podezřelí mladší 18 let nebývají v Británii jmenováni, soud ve snaze zabránit šíření dezinformací rozhodl o zveřejnění totožnosti podezřelého, kterým je Axel Rudakubana. Podle úřadů se narodil ve velšském Cardiffu rwandským rodičům a případ se nevyšetřuje jako teroristický čin.

Velkou Británii zachvátila vlna rasismu a násilí

Evropa

Výběr článků

Načítám